Hogy kerül biosör egy cukrászdába?

Úgy, hogy vendégeink kérésére a Sütiház választékát alakor búzából készült biósörrel bővítettük, amely helyben fogyasztásra és elvitelre is már kapható sütiházunkban. Az alkoholos italoknál ritkán, de használják a „mértékkel egészséges” kifejezést, amely az alakor búza tulajdonságai alapján az alakor biosör esetén helyénvaló.

Ha valaki nem tudná:
Az alakor búza kis-ázsiai őshazájából indult „hódító útjára”, mintegy 10 ezer évvel ezelőtt. Az alakor búza (amelynek több fajtája ismert) antioxidáns, lizin-, mikroelem-, esszenciális -, aminosav- és lutein (Pro-A vitamin) tartalma igen magas, szénhidrát-tartalma alacsony. Több növényi zsírt, foszfort, nátriumot, béta-karotint és piridoxint tartalmaz, mint a modern búzák, ugyanakkor nem tartalmaz alfa-gliadint. A belőle készített ételek könnyen emészthetők, termesztésének népszerűségét a viszonylag alacsony hozama miatt veszítette el.

A gyártó és saját tapasztalatink szerint az alakor sör kulturált fogyasztása gluténérzékenység esetén sem okoz allergiás reakciót, mivel az alakorban más szerkezetű búza van, mint a modern búzákban. Ennek ellenére ételérzékenység esetén fogyasztását csak óvatosan, kipróbálás után ajánljuk.

Tehát a forró nyári napokon megszomjazva érkező vendégeink az eddigi italok mellett egészséges, finom hideg sörrel is olthatják szomjukat gluténmentes szendvics fogyasztása mellett, amely sütiházunk másik újdonsága.