Új címünk: 1105 Gitár utca 4  | NYITVATARTÁS: kedd-péntek: 10-18, hétvége: 10-18
Torta rendelés 4 nap. Azonnal elvihető desszertjeinkről érdeklődjön telefonszámunkon. 

Cukorbetegség és torta? Nem lehetetlen!

Mi is az a cukorbetegség?

A hasnyálmirigy termeli az inzulin nevű hormont, amely a véráramba kerülve elősegíti a cukor (glükóz) sejtekbe jutását és hasznosítását, ezzel segítve a szervezet energiatermelését.

Ha kevés inzulin termelődik, vagy a szervezet egyáltalán nem állít elő ilyen hormont, a cukor nem jut be a sejtekbe, hanem felhalmozódik a vérben („megemelkedik a vércukorszint”), csökken az energiatermelés, aminek következtében a szervezet legyengül.

A diabétesz fajtái

A cukorbetegségnek több fajtáját is megkülönbözteti az orvostudomány.

Az I. típusú cukorbetegségben szenvedők szervezete egyáltalán nem termel inzulint. Mivel a sejtjeik így éheznek, fehérjéket és zsírokat alakítanak át cukorrá.

A magas vércukorszint miatt a szervezetből távozó cukor és a nagymennyiségű folyadékvesztés miatt a betegség ezen formája kiszáradást és kómát okozhat. Ennek elkerülésére a szervezetből hiányzó inzulint kívülről kell adagolni.

Jellegzetes tünetei: sok vizelet, fogyás, állandó szomjúság. Főként a gyermekeket és a fiatalokat érinti.

A II. típusú cukorbetegségben a sejtek inzulin iránti érzékenysége csökken, rezisztenssé válnak, így az inzulin működésének hatásfoka is alacsonyabb, kevesebb cukor tud energiává alakulni, a vércukor szintje pedig emelkedik.

Az ilyen cukorbetegség kezdetén, amikor sokszor még tünetek sincsenek, a hasnyálmirigy inzulint termelő szigetecskéi érzékelik a magasabb vércukorszintet és a hormon túltermelésével reagálnak.

Mivel a diabétesz ezen formája főként felnőtt- és időskorban jelentkezik, a tünetek is eltérőek:

végtagok zsibbadása,
bőrviszketés,
nehezen gyógyuló sebek,
romló látás.

Míg az I-es típusnál az ok feltételezhetően genetikai vagy autoimmun eredetű, a II-es típusnál a betegség megjelenése bizonyos rizikófaktorok – elhízás, magas vérnyomás, családon belüli cukorbetegség, vagy akár a stressz – megléte esetén sokkal gyakoribb.

A kezelés is más, mint az I-es típusú diabétesz esetén, hiszen az inzulinkezelés csupán az életmódváltás (diéta, több testmozgás, súlyosabb esetben szájon át szedhető gyógyszerek) sikertelensége esetén jöhet szóba.

A terhességi diabétesz az előzőleg nem cukorbeteg várandós nők körében fordul elő. A kismamáknak ez esetben komolyan oda kell figyelniük a kiegyensúlyozott szénhidrátbevitelre. A betegség a szülés után legtöbbször elmúlik, ám előfordulása a későbbiekben növeli a cukorbetegség kialakulásának rizikóját.

Fontos a megelőzés

A cukorbetegség alattomos kór, amely sokszor csak akkor okoz tüneteket, amikor már előrehaladott stádiumról beszélhetünk. A cukorbetegség szűrése éppen ezért kiemelkedően fontos.

Ez a vizsgálat már minden kismamának kötelező, de néhány évente ajánlott mindenkinek elvégeztetnie, különösen azoknak, akik a veszélyeztetettek közé tartoznak.

A minél korábbi diagnosztizálásnak köszönhetően a betegség kezelése is sikeresebb.

Lehetséges? Torták és sütemények cukorbetegeknek

A diabétesz azonban, legyen akár állandó, akár a terhesség alatt fellépő, nem zárja ki, hogy vendégeink legyenek vagy házhoz szállítva élvezzék tortáinkat és süteményeinket.

Minden termékünk rendelkezik ugyanis összetevő leírással, allergén táblázattal és tápanyag táblázattal. Az összetevők között szerepel minden, ami belekerül a süteményekbe, az allergia táblázatban, hogy milyen allergént tartalmaz vagy tartalmazhat az adott termék, a tápanyagtáblázatban pedig minden fontos és hasznos adatot feltüntettünk.

Cukorbeteg vendégeink így ellenőrizhetik hagyományos és diabetikus termékeink szénhidráttartalmát is, de ajánljuk, hogy a lassú felszívódású szénhidrátot tartalmazó, cukor helyett eritrittel készített, Cukormentes és Cukorbetegeknek címkével rendelkező termékeinket válasszák.

Kosár