Új címünk: 1105 Gitár utca 4  | NYITVATARTÁS: kedd-péntek: 10-18, hétvége: 10-18
Torta rendelés 4 nap. Azonnal elvihető desszertjeinkről érdeklődjön telefonszámunkon. 

Apró, fekete szemű hungarikum

Mákos tészta, mákos guba, pozsonyi kifli, mákos rétes, mákos nudli és természetesen a mákos bejgli. Népszerű, mindenki által ismert mákos finomságok. Hazánkban rengetegen kedvelik a mákot és a vele készült édességeket.

Olyannyira, hogy Magyarország Európai Unióhoz történő csatlakozása előtt komoly riadalmat keltett az az álhír, hogy az EU a drogellenes politika részeként majd betiltja a mákot. Ez persze nem történt meg, de érdemes kicsit jobban megismerni ezt az aprószemű, fekete növényt. Már csak azért is, mert nagyon finom sütemények készíthetőek belőle!

A mák származása

A mák Közép-Ázsiából származik, onnan terjedt el világszerte. Ma már a Föld szinte minden pontján ismerik és termesztik.

Már időszámításunk előtt 4000-ből származó, sumér rajzokon is találkozni a mák ábrázolásával. Mivel ezeken a mákot fogyasztók arcáról határtalan öröm és boldogság sugárzik, szinte biztos, hogy a mák bódító hatása szerepel a képeken.

Az ókori Egyiptomban az öröm növényének nevezték. Mivel az egyiptomiak felismerték fájdalomcsillapító hatását is, gyógyítottak is mák alkalmazásával.

A görög Hippokratész szintén az ópiumot említett műveiben, Theophrasztosz pedig a készítését is leírta. Ennek ellenére főként étkezési céllal, fűszerként használták a mákot.

Ez a kettősség hosszú évszázadokon keresztül jellemezte a növényt: finom édesség, de ópioid hatása miatt gyógyszer, míg nagyobb dózisban az ópium néven ismert kábítószer.

Hatóanyagai

A mák éretlen gubójának felhasításával fehér tejnedv folyik ki a gubóból. Ez az anyag több mint húsz féle alkaloidot tartalmaz, melyek pontos összetételét a XIX. században sikerült megismerni.

Ezek közül többet mindmáig gyógyításra alkalmazunk, ezért a mák nem csak finom élelmiszer, amely rengeteg kalciumot, vasat, illetve folsavakat az egészséges csontozat kifejlődéséhez elengedhetetlen összetevőket tartalmaz, de fontos gyógyszer-alapanyag is.
A benne található, vagy a gubókból kinyerhető morfin fájdalomcsillapításra, a kodein köhögés ellenszereként, a papaverin pedig görcsoldásra alkalmas.

A morfin kinyerésének módszerét, amely az egész világ ipari morfinelőállításának alapját képezi, egy magyar vegyész, Kabay János szabadalmaztatta 1925-ben és 1931-ben. Életműve a 29. számú hungarikum a hungarikumok gyűjteményében.

Nem mindenütt szeretik

Bár az aprószemű, fekete finomságot mi magyarok lelkesen fogyasztjuk, nem mindenhol van ez így: Szingapúrban narkotikumjellege miatt tiltják, míg Szaúd-Arábiában vallási okokból nem lehet mákot fogyasztani.

Étkezési célra már Magyarországon is csak a rózsaszín virágú kerti mák termeszthető, de az is csak maximum 499 m2 termőterületen.

A többi fajta termesztése azok túl magas alkaloidtartalmuk miatt szigorú engedélyekhez kötött. Ennyi igaz tehát abból, hogy az EU majd betiltja a mákot.

Fogyasztásának előnyei

A mák rendszeres fogyasztása a már említett magas kalciumtartalom miatt jótékony hatással van a csontritkulásra. Mellette gazdag omega-3 zsírsavakban, amelyek a szervezet mentális állapotának fenntartásához szükségesek.

Ráadásként jellegzetes, kissé kesernyés íze miatt igen finom is. Nem túl édes, ezért is válhatott a belőle készített paleo citromos máktorta névadó tulajdonosunk kedvencévé és így „Zelenák szeletté”.

A kókusztejszín, tojás, eritrit, mák, citrom, kókuszolaj, zselatin, szódabikarbóna, vanília, só összetételű desszert a legalacsonyabb szénhidráttartalmú süteményünk, amit bátran ajánlunk lisztérzékenyeknek, laktózérzékenyeknek, paleo és egészséges életvitelt folytatóknak, fogyókúrázóknak, alacsony szénhidrát diétán lévőknek és mivel 100g ebből az édességből csupán 1,6g szénhidrátot tartalmaz, cukorbetegeknek is.

Kosár