Apró, fekete szemű hungarikum

Mákos tészta, mákos guba, pozsonyi kifli, mákos rétes, mákos nudli és természetesen a mákos bejgli. Népszerű, mindenki által ismert mákos finomságok. Hazánkban rengetegen kedvelik a mákot és a vele készült édességeket.

Olyannyira, hogy Magyarország Európai Unióhoz történő csatlakozása előtt komoly riadalmat keltett az az álhír, hogy az EU a drogellenes politika részeként majd betiltja a mákot. Ez persze nem történt meg, de érdemes kicsit jobban megismerni ezt az aprószemű, fekete növényt. Már csak azért is, mert nagyon finom sütemények készíthetőek belőle!

A mák származása

A mák Közép-Ázsiából származik, onnan terjedt el világszerte. Ma már a Föld szinte minden pontján ismerik és termesztik.

Már időszámításunk előtt 4000-ből származó, sumér rajzokon is találkozni a mák ábrázolásával. Mivel ezeken a mákot fogyasztók arcáról határtalan öröm és boldogság sugárzik, szinte biztos, hogy a mák bódító hatása szerepel a képeken.

Az ókori Egyiptomban az öröm növényének nevezték. Mivel az egyiptomiak felismerték fájdalomcsillapító hatását is, gyógyítottak is mák alkalmazásával.

A görög Hippokratész szintén az ópiumot említett műveiben, Theophrasztosz pedig a készítését is leírta. Ennek ellenére főként étkezési céllal, fűszerként használták a mákot.

Ez a kettősség hosszú évszázadokon keresztül jellemezte a növényt: finom édesség, de ópioid hatása miatt gyógyszer, míg nagyobb dózisban az ópium néven ismert kábítószer.

Hatóanyagai

A mák éretlen gubójának felhasításával fehér tejnedv folyik ki a gubóból. Ez az anyag több mint húsz féle alkaloidot tartalmaz, melyek pontos összetételét a XIX. században sikerült megismerni.

Ezek közül többet mindmáig gyógyításra alkalmazunk, ezért a mák nem csak finom élelmiszer, amely rengeteg kalciumot, vasat, illetve folsavakat az egészséges csontozat kifejlődéséhez elengedhetetlen összetevőket tartalmaz, de fontos gyógyszer-alapanyag is.
A benne található, vagy a gubókból kinyerhető morfin fájdalomcsillapításra, a kodein köhögés ellenszereként, a papaverin pedig görcsoldásra alkalmas.

A morfin kinyerésének módszerét, amely az egész világ ipari morfinelőállításának alapját képezi, egy magyar vegyész, Kabay János szabadalmaztatta 1925-ben és 1931-ben. Életműve a 29. számú hungarikum a hungarikumok gyűjteményében.

Nem mindenütt szeretik

Bár az aprószemű, fekete finomságot mi magyarok lelkesen fogyasztjuk, nem mindenhol van ez így: Szingapúrban narkotikumjellege miatt tiltják, míg Szaúd-Arábiában vallási okokból nem lehet mákot fogyasztani.

Étkezési célra már Magyarországon is csak a rózsaszín virágú kerti mák termeszthető, de az is csak maximum 499 m2 termőterületen.

A többi fajta termesztése azok túl magas alkaloidtartalmuk miatt szigorú engedélyekhez kötött. Ennyi igaz tehát abból, hogy az EU majd betiltja a mákot.

Fogyasztásának előnyei

A mák rendszeres fogyasztása a már említett magas kalciumtartalom miatt jótékony hatással van a csontritkulásra. Mellette gazdag omega-3 zsírsavakban, amelyek a szervezet mentális állapotának fenntartásához szükségesek.

Ráadásként jellegzetes, kissé kesernyés íze miatt igen finom is. Nem túl édes, ezért is válhatott a belőle készített paleo citromos máktorta névadó tulajdonosunk kedvencévé és így „Zelenák szeletté”.

A kókusztejszín, tojás, eritrit, mák, citrom, kókuszolaj, zselatin, szódabikarbóna, vanília, só összetételű desszert a legalacsonyabb szénhidráttartalmú süteményünk, amit bátran ajánlunk lisztérzékenyeknek, laktózérzékenyeknek, paleo és egészséges életvitelt folytatóknak, fogyókúrázóknak, alacsony szénhidrát diétán lévőknek és mivel 100g ebből az édességből csupán 1,6g szénhidrátot tartalmaz, cukorbetegeknek is.