Új címünk: 1105 Gitár utca 4  | NYITVATARTÁS: kedd-péntek: 10-18, hétvége: 10-18
Torta rendelés 4 nap. Azonnal elvihető desszertjeinkről érdeklődjön telefonszámunkon. 

19+1 érdekesség Harry Potterről és a varázslók világáról

20 éve fogalmunk sem volt, mi az az iPhone, még nem létezett a YouTube, a szélessávú internet csak egy távoli elképzelés, Daniel Radcliffe pedig egy tízéves londoni kisfiú volt, aki talán nem is sejtette, mi vár rá azután, hogy a filmsorozatban épp az ő homlokára kerül az ikonikus sebhely és orrára a Lennon-szemüveg. Tóth Tamás Boldizsár ekkor azonban már végzett a fordítással és 1999-ben magyarul is megjelent J. K. Rowling világsikerű könyve, a Harry Potter és a bölcsek köve. Az alábbiakban a születésnap apropóján 20 kevéssé ismert tényt szedtünk össze Harry Potter világából.

1. Jócskán felülmúlta az elvárásokat

Az angol eredetit kiadó Bloomsbury könyvkiadó az első kiadásból mindössze 500 példányt nyomtatott, ezekből 300-at pedig egyenesen könyvtárakba küldött. Tíz évvel később, 2007-ben a regényfolyam befejező kötetéből, amelynek címe Harry Potter és a halál ereklyéi, a kiadás követő első órában milliós példányszámot adtak el.

2.    Születési helye egy teázó

Az írónő gyakran és szívesen írt az Edinburgh-ben található The Elephant House nevű teázóban, amely azóta a világ minden részéről érkező rajongók zarándokhelyévé vált.

3.    Hol a vágány?

Olyan sokan keresték a londoni King’s Cross pályaudvaron a 9 és ¾ -ik vágányt, hogy a pályaudvar üzemeltetői kitették a helyét jelző táblát az állomás falára. Mondanunk sem kell, ez is kötelező londoni látnivaló a rajongók számára.

4.    Varázspálcával dobolni?

A filmek forgatásai során a Harry Pottert alakító Daniel Radcliffe nagyon szeretett a varázspálcájával dobolni, így sikerült is nagyjából 80 darabot eltörnie. Ha esetleg szüksége lenne még egyre, az ingyenes Harry Potter halloween napokon nálunk is beszerezheti!

5.    Anyagilag is megtérült

J. K. Rowlingnak, a könyvek szerzőjének mesés vagyont hoztak a varázslótörténetek, ugyanis a regényeknek köszönhetően ő lett a világon az első milliárdos, aki könyveivel tett szert vagyonára és vált Anglia leggazdagabb nőjévé.

6.    A mókamester ikrek

Ron Weasley tréfára mindig kapható ikerbátyjai április elsején születtek. Ez igen sok mindent megmagyaráz a természetüket illetően.

7.    Egy másik misztikus vágány?

A King’s Crosson nem csak egy rejtett vágány van, hanem legalább kettő. A 7 és ½-ik vágányról azok a távolsági vonatok indulnak, amelyek csak varázslók lakta európai városokban állnak meg.

8.    Rontom-bontom

Daniel Radcliffe nem csak a varázspálcákat fogyasztotta ipari mennyiségben, a forgatások során 160 darabot is elhasznált az ikonikus szemüvegből.

9.    Előfordul, hogy gyorsan kell egy darab papír

Az írónő a házak neveit egy repülőút alatt találta ki. Mivel nem volt kéznél más és nem akarta azokat a landolás előtt elfelejteni, egy hányózacskóra írta fel őket.

10.    A könyvek nem csak a szerzőt, az olvasókat is gazdaggá tehetik

Persze csak akkor, ha az eredeti, 500 példányszámú első, keményborítós kiadásból lapul egy a polcon. Egy-egy ilyen példányért akár több tízezer dollárt is hajlandóak kifizetni egyes gyűjtők.

11.    Nehéz döntés

Egy interjúban megkérdezték J. K. Rowlingot, hogy melyik varázsképességet választaná. Ő legszívesebben láthatatlanná válna, ha tehetné.

12.    Hibás döntések

Az akkoriban kicsinek számító Bloomsbury előtt 12 kiadó utasította vissza az írónő kéziratát. Ma már tudjuk: nem volt bölcs döntés.

13.    Vissza a könyvekhez

A könyvsorozat hatására a fiatalok körében újra divat lett az olvasás. Egy-egy új rész megjelenésekor hosszú sorok kígyóztak a könyvesboltok előtt. Az akkori olvasók egy része ma már a gyerekeinek olvassa a varázslótanonc kalandjait.

14.    3000

A Harry Potter-könyvek szerint Angliában 3000 varázsló él. Sajnos, egyet sem ismerünk személyesen.

15.    Latinul is

A könyveket a magyar mellett több mint 70 nyelvre fordították le. Többek között latinra is.

16.    Kötelezettségek a forgatás alatt

A filmsorozat forgatása tíz évig tartott, amely alatt a főszereplők szerződésben vállalták, hogy nem űznek veszélyes sportokat és nem változatnak a frizurájukon.

17.    Csilingel a kassza

Nem csak a könyvek, de a filmek is mesés bevételt hoztak. A nyolc film ugyanis minden idők legtöbb bevételt hozó sorozata.

18.    Expecto patronum!

A patrónust megidéző latin nyelvű varázsige magyarul annyit tesz: várok a védelmezőmre. Hermione patrónusa, a vidra az írónő kedvenc állata.

19.    A tanulás fontos

A harmadik kötet, a Harry Potter és az azkabani fogoly angliai megjelenését délután 3 óra 45-re időzítették, hogy a könyv miatt a gyerekek ne lógjanak az iskolákból.

19+1.    Hatalmas példányszám

A teljes Harry Potter-sorozatból egyes források szerint több mint 350 millió, más források szerint több mint 400 millió példány kelt el. Mindkettő hihetetlen mennyiség.

Ezek után már csak az van hátra, hogy Ön is kipróbálja a vajsört, vagy suhintson egyet-kettőt Voldemort csokiból készült varázspálcájával. És ha nagyon ügyes, akkor még a csokibékából is elkaphat, majd bekaphat néhányat. Jöjjön el hozzánk Harry Potter varázslatos tárgyaiért!

Kosár