Új címünk: 1105 Gitár utca 4  | NYITVATARTÁS: kedd-péntek: 10-18, hétvége: 10-18
Torta rendelés 4 nap. Azonnal elvihető desszertjeinkről érdeklődjön telefonszámunkon. 

Tejcukorérzékenység, laktózérzékenység – ezt kell tudni róluk!

Sorozatunk harmadik részében a cukorbetegséget és a gluténérzékenységet követően a laktózérzékenységről, más néven a tejcukorérzékenységről osztunk meg néhány hasznos tudnivalót.

Mi az a laktóz?

A laktóz az állati tejben és az azokból készült tejtermékekben természetesen előforduló cukor, amelyet szervezetünk a felszívódáshoz és a véráramba jutáshoz egyszerű cukrokká, glükózzá (azaz szőlőcukorrá) és galaktózzá alakít át.

A folyamathoz az emésztőrendszeren belül megfelelő mennyiségű laktázenzimre van szükség, amely a vékonybél nyálkahártyasejtjeiben található. A laktáz bontja a kettős cukormolekula között meglévő kötést, ezzel biztosítja a cukormolekulák hámsejteken való átjutását és így felszívódását.

Hogyan lehetünk a laktózra érzékenyek?

A tejcukorérzékenységet a laktázenzim nem megfelelő mennyisége okozza.

Ha ugyanis a szervezetben egyáltalán nem áll rendelkezésre, vagy nem elegendő a laktáz, a tejcukor bontása nem történik meg a vékonybélben, hanem az feldolgozatlanul átjut a vastagbélbe, ahol a tejcukor erjedésnek indul, ennek következtében pedig fokozott gázképződés kezdődik. Ennek velejárója a hasi diszkomfortérzés vagy fájdalom és a puffadás.

Persze, a laktózérzékenységnek is vannak fokozatai: ki kevésbé, ki jobban érzékeny a tejcukorra. Van, aki nyugodtan megehet egy-egy joghurtot vagy fagyit, míg mások már a kávéba való tejszíntől is rosszul érzik magukat.

A probléma nemtől független, nők és férfiak egyforma gyakorisággal lehetnek érintettek.

Mik a tünetek, amikre figyelni kell? Mit lehet ellene tenni?

Néha persze szinte mindenkivel előfordul, hogy egy-egy étkezés után nem érzi magát tökéletesen, esetleg hasfájás, puffadás vagy görcsök gyötrik.

Ha azonban a fenti tünetek rendszeresen megismétlődnek a tejtermékek fogyasztását követő 30-60 percen belül, érdemes a gyanút igazolni, ennek érdekében pedig elhagyni étrendünkből a tejet és a tejtermékeket, velük együtt pedig a laktózt is.

Amennyiben a fenti panaszok enyhülnek vagy meg is szűnnek a laktóz elhagyását követően, mindenképp azt javasoljuk, hogy forduljanak belgyógyász vagy a kifejezetten az emésztőrendszer problémáival foglalkozó gasztroenterológus szakemberhez, akik kivizsgálást követően szakszerű diagnózist állítanak fel, amelyben meghatározzák a laktózérzékenység mértékét és ehhez képest a kezelés módját.

A tej és a tejtermékek teljes elhagyása ugyanis azzal a veszéllyel jár, hogy a szervezet nem kapja meg az elengedhetetlen kalciumot, magnéziumot, káliumot, cinket, valamint egyéb, a tejben található vitaminokat és nyomelemeket. Ezek alternatív pótlásáról feltétlenül gondoskodni kell.

Nem egyszerű, de megoldható

A laktózmentes (laktázenmzim hozzáadásával készülő) tejeknek és egyéb tejtermékeknek köszönhetően a laktózmentes diéta odafigyelést igényel ugyan, de betartható. Olyannyira, hogy az édességeket sem kell kizárni belőle.

A paleo és vegán étrendek teljesen elutasítják a tejtermékek fogyasztását, ha azonban nincsenek rákényszerítve vagy nem akarnak ennyire szigorú étrendet követni, mégsem fogyasztanának tejet, keressék kínálatunkban és webshopunkban a tejmentes címkével rendelkező édességeket!

Ezzel a címkével azokat a termékeinket láttuk el, amelyek sem lisztet, sem tejet nem tartalmaznak, így gluténérzékeny és tejérzékeny vendégeink egyaránt bátran fogyaszthatják őket.

Kosár