Új címünk: 1105 Gitár utca 4  | NYITVATARTÁS: kedd-péntek: 10-18, hétvége: 10-18
Torta rendelés 4 nap. Azonnal elvihető desszertjeinkről érdeklődjön telefonszámunkon. 

A Mikulás legendája

Néhány nap múlva, december 5-én este gyerekek millió pucolják majd fényesre csizmájukat, cipőjüket (papucsukat, szandáljukat, kinek mije van), bízva abban, hogy a Mikulás látta, egész évben milyen jó gyerekek voltak és megtölti azt mindenféle finomsággal. A legenda és az ajándékozás szokása világszerte elterjedt, azt azonban talán kevesen tudják, honnan ered.

Mikor kipakoltunk polcainkra a cukormentes és tejmentes szaloncukrokat és a piros csokimikulásokat, azon gondolkoztunk, vajon mióta szokás csokoládéval, gyümölcsökkel, dióval, mogyoróval és egyéb finomságokkal jutalmazni a gyerekeket december 6-án, Miklós napján. Nos, elég régen.

A történet

A hosszú, piros palástban, püspöksüvegben bőkezűen ajándékokat osztogató Mikulás (Télapó, Santa Claus, Joulu Pukki, és még számtalan névváltozata ismert) figurája Szent Miklósra, Lycia római provinciában találhat Myra (mai török nevén Demre) katolikus püspökére, a gyermekek és diákok védőszentjére vezethető vissza.

Szent Miklós a III. században, Kis-Ázsiában, pontosabban a mai Törökország területén született. Szülei még fiatal korában meghaltak, az árvaságra jutott Miklós pedig örökölt vagyonával egy kolostorba vonult és egész életét az egyházak és az emberek megsegítésének szentelte. Myra lakói ezen tevékenysége miatt választották meg püspöküknek.

A nevéhez fűződő leghíresebb történet szerint élt Myrában egy szegény ember, aki szerette volna férjhez adni a három lányát. Mivel azonban nem telt nekik hozományra, az a veszély fenyegette őket, hogy nem veszi el őket senki és örömlánynak kell állniuk. A lányok végső elkeseredésükben hangosan imádkoztak Istenhez, hogy ez ne történjen meg velük.

A történet idáig nagyjából egybehangzó minden források szerint, innentől azonban megoszlanak a vélemények. Egyes források szerint Szent Miklós ezt az imát az utcáról hallotta meg, hazaszaladt és egy-egy arannyal teli zsákocskával tért vissza, amiket bedobott a lányok ablakán.

Más források szerint, mivel nem tudta az arannyal teli csomagokat az ablakon behajítani, a tetőre mászott fel és a kéményen keresztül ejtette be a zsákocskákat. (Innen eredeztethető az amerikai Santa Claus, aki a kéményen keresztül hozza ajándékait.)

Megint más források szerint az ajándékozás nem is csak egyszer történt meg, hanem mindhárom lány esetében, három éven keresztül, majd szokássá vált.

Szent Miklós e tettéért a hajadonok és az aggszüzek védőszentjévé, a házasság és az anyaság oltalmazójává vált.

Védőszentje még továbbá Oroszországnak, Görögországnak, Szicíliának, Lotaringiának és Apuliának, a zálogházak tulajdonosainak, az illatszerészeknek, a gyógyszerészeknek, a pálinkafőzőknek, Magyarországon Kecskemét városának. A középkor óta a tizennégy segítőszent közé is sorolják.

A mikuláscsomag legendája szép lassan szinte az egész világon elterjedt, az ajándékozás pedig szokássá vált. Az európai és észak-amerikai felfogás szerint a Mikulás Finnországban, Lappföldön él, onnan indul el december 5- éjjelén hét rénszarvas húzta szánon, hogy szétossza ajándékait az egész évben jól viselkedő gyerekeknek.

Mi is segíthetünk az ajándékozásban

Persze ez nagyon nagy munka, ezért általában a szülők is besegítenek az általában piros köpenyes, hosszú szakállú apókaként ábrázolt Mikulásnak.

Ennek érdekében már november elején feltűnnek a boltok polcain a csokimikulások. Ezek gyártása 1880-ban kezdődött és a Suchard nevéhez köthető, ami egy 300 darabból álló, gyűjthető sorozatot készített egy versenyre.

Az ötlet annyira megtetszett másoknak is, hogy többen is másolni kezdték és a csokimikulás az ajándékcsomag elengedhetetlen részévé vált.

Üzletünkben kétféle csokimikulás is kapható, ezek azonban a tőlünk már megszokott módon kilógnak a dömpingáruk sorából. A mi Paleolit Mikulásaink ugyanis nem tartalmaznak cukrot, hanem kókusztejes csokoládéból édesítőszerrel és nagyon kevés eritrittel készülnek, ezért jóval kevesebb kalóriát tartalmaznak, mint hagyományos társaik.

Jöjjenek be hozzánk, kerüljenek cukormentes termékek is a csizmákba.

Ha pedig már nálunk járnak, használják ki az alkalmat és kóstolják meg ingyenesen a négyféle ízesítésben készülő glutén-, tej– és adalékmentes házias bejgliket, amelyek a karácsonyi desszertek lehetnek!

Ez azonban már egy másik történet.

Kosár