A „placenta”, avagy a palacsinta története  

Lehet édes, lehet sós. Hideg vagy meleg. Húsos vagy zöldséges. Lekváros vagy csokikrémes. Túrós vagy fahéjas. Pudingos vagy banános. Rakott vagy tekercs. Mi az? Naná, hogy mindenki kedvence, a palacsinta. De vajon mióta készítjük és szeretjük ezt a világon szinte mindenhol ismert finomságot. Mindenki kedvence: Ez a palacsinta

Forró kövön kisült vékony lepény

A palacsinta elődje valószínűleg az egyik legrégebben elkészített gabonás fogás lehetett, amelyet régészeti leletek bizonyítanak: 30 ezer évvel ezelőtt őseink kövekkel megőrölt lisztet vízzel kevertek össze, majd forró kövön vékony lepényt sütöttek belőle. Ezt az ételt később az ókori görögök és rómaiak mézzel, a legionáriusok hússal fogyasztották.

 

XVI. század végén már nálunk is sütötték

Európában már az 1439-es évekből vannak feljegyzések egy palacsintaszerű ételről, sőt a receptjéről is. A XVI. század végén pedig már az első magyar nyelvű írás is megjelent, méghozzá az erdélyi fejedelmi udvar főszakácsának írt szakácskönyvéből.

A vékony finomság latin neve placenta, azaz lepény volt. Innen ered a palacsinta szavunk, amely a középkorban román közvetítéssel került a nyelvünkbe.

 

A magyarok leheletvékony palacsintája

Időközben több nemzet is megismerte és módosította, azaz elkészítette saját változatát. Gondoljunk csak arra, hogy az amerikai palacsintába sütőpor is kerül és vastagra sütik, míg mi, magyarok kifejlesztettük a leheletvékony, csupán néhány hozzávalós palacsintát. Franciaországban élesztővel készül, Oroszországban pedig búzakorpát is tehetnek bele.

 

Fehér lisztes, cukros helyett minden mentes

Visszatérve a magyar receptre, itthon a vékonyra sütött tésztára esküszünk, amit fehér lisztből, tojásból, tejből, csipet sóval, pici cukorral és szódavízzel készítenek. Mivel annak ellenére, hogy az összetevők azt sugallják, nem egy bonyolult ételről van szó, nem olyan egyszerű tökéletes, szakadásmentes, leheletvékony darabokat kisütni.

Arról nem is beszélve, hogy a gluténérzékenyeknek, tejérzékenyeknek, cukorbetegeknek, inzulin rezisztenseknek és vegán életmódot folytatóknak bizony le kellett mondaniuk erről a finomságról.

 

Glutén-, tej-, cukor-, rizs és burgonyamentes palacsinta

Azonban jó hírünk van: a Zelenák Sütiházban elkészítettük a fehér lisztes-cukros verzió tökéletes mását – ugyanolyan ízű és állagú, amilyet gyerekként a Balatonnál faltál –, a gluténmentes, tejmentes, cukormentes, rizs- és burgonyamentes palacsintát. Ráadásul frissen sütjük ki, hogy még melegen kerüljön a tányérjára tízóraira, uzsonnára vagy bármikor, amikor csak szeretné.

 

Alacsony szénhidráttartalmú vagy vegán

Kétféle mindenmentes, fitt palacsintából választhat: eldöntheti, hogy alacsony szénhidráttartalmú, de nem vegán, esetleg vegán, de kölest/hajdinát és csicserit tartalmazót szeretne. Kérheti az Ön által választott öntettel; csoki, eper vagy juhar sziruppal, növényi tejszínhabbal.

 

Tehát, ha Ön lisztérzékeny, tejérzékeny, cukorbeteg, IR-es, esetleg vegán, akkor irány a Sütiház, ahol vár Önre a finom, tökéletesen tekerhető, meleg és „biztonságos”, nem „műízű” palacsinta, ami nem szakad, nem esik szét.

Jöjjön el és tesztelje le Ön is!