„Az vagy, amit megeszel”, azaz honnan tudod, hogy “tiszta” sütemény van-e a tányérodon?

Egyre több gyártó próbál eleget tenni annak a piaci igénynek, hogy tartósítószer, adalék, színezék vagy e-szám mentes élelmiszert gyártson. Nagyon úgy tűnik, ez a trend nemcsak átmeneti és egyre nagyobb rajongótábort tudhat magáénak. De hogyan is étkezhetünk tisztán, azaz hogyan különböztessük meg a minőségi, tiszta süteményt a „mű”-től?

Nagy, könnyű, színes

Ha látsz egy olyan sütit egy pultban, ami kicsi, „nehéz” és nem túl szép, az gyanúsan mentes mindenféle adaléktól és „műanyagtól”. Ráadásul ezzel még garantáltan jól is laksz. Mű társai ezzel ellentétben sokkal nagyobbak, könnyűek – természetesen a sok térfogatnövelőtől – és színesek, mint az unikornis puk…, akarom mondani sörénye.

Kétszer akkora piskóta

Apropó, térfogatnövelő. És a jilkről hallottál már? Ez bizony egy térfogatnövelő szer. Ettől az anyagtól a piskóta kétszer akkora (így a süti is az lesz), opálos színű, zsírosabb állagú, és egyébként ez az anyag remekül tartósít is. Ugyanakkor – ami viszont még fontos – ártalmas az egészségre.

Nem bírunk jóllakni velük

Visszatérve a színes-szagos sütikhez. A krémjük garantáltan felragad a szájpadlásunkra. Sőt ezek egy cseppet sem tűnnek valódinak. Nem is azok. De hát küllemük csábító és az ember szeme jobban megkívánja őket, mint egy kisebb, „rút kiskacsát”. Egyet, aztán még egyet és még egyet eszünk belőlük. Nem bírunk betelni, vagyis inkább jóllakni velük.


Xilittel édesítve

Ami az édesítésüket illeti, a tiszta sütikben többnyire 0 kalóriás édesítőszer van. Ez általában 100 emberből csak 1-nek okoz gondot, míg műanyag társuknál nem 0 kalóriás xilitet használnak, ami sokaknál puffadást, görcsöket vagy akár még hasmenést is okozhat.

A minőség drágább

Arról nem is beszélve, hogy ezek a szépséges sütemények olcsóbbak. A tiszták ellenben általában többe kerülnek. Hiszen több is bennük a minőségi alapanyag. Semmi adalék. Semmi térfogatnövelő, színezék vagy tartósítószer. Tegyük fel magunknak a kérdést. Megér pár száz forinttal többet a minőség?

Ugyanazon a pulton

És az egészség? Az megér ennyit? Tudniillik a legtöbb helyen ugyanabban a helyiségben, ugyanazon a pulton és keverőben készül a gluténos és gluténmentes sütemény. Ha gluténérzékeny, biztosan saját bőrén is tapasztalni fogja, melyik hely állítja magáról csupán és melyik cukrászda igazán gluténmentes, vagyis keresztszennyeződés mentes.

 

Jó hírünk van!

Nálunk bátran sütizhet! Glutén- és egyúttal keresztszennyeződés mentes családi cukrászdánkban készülő süteményeink tényleg mindenmentesek, kiváló minőségű alapanyagokkal készülnek. Ugyanez igaz sima- és forma tortáinkra is. Ha bármilyen ételérzékenysége lenne vagy csupán odafigyel az alakjára – szénhidrát csökkentett finomságra fájna a foga –, szeretettel és sok-sok mentes sütivel várjuk!