Új címünk: 1105 Gitár utca 4  | NYITVATARTÁS: kedd-péntek: 10-18, hétvége: 10-18
Torta rendelés 4 nap. Azonnal elvihető desszertjeinkről érdeklődjön telefonszámunkon. 

A húsvét eredete

A húsvét a keresztény vallás egyik legfontosabb ünnepe, amelynek vasárnapján Jézus Krisztus feltámadására emlékezünk. Mozgóünnep, mely a Hold állásától függően március 22. és április 25. közé esik, és amelyet a 325-ös niceai zsinat jelölt ki egészen pontosan a tavaszi napéjegyenlőség utáni első holdtöltét követő vasárnapra.
Hogy honnan ered az ünnep és hogyan tojik tojásokat a nyúl, az kiderül cikkünkből.

A szó eredete

Az angolszász „Húsvét” (Easter) szó a kereszténység előttről származó Eostre szóból ered. Legalábbis Bede Venerabilis középkori angol történetíró szerint. A magyar húsvét szavunk pedig a hús fogyasztására utal. Állítólag.

 

Tavasz istennője

Érdekes, hogy sok nyelvben a húsvét valójában a tavasz istennőjének nevéből ered. Ez az Easter és Ostern szavaknál például tökéletesen megfigyelhető. Az Easter szó valószínűsíthetően a korai angol Eastre szóból származik. Egyes tudósok szerint az Eastre a tavasz egy pogány istennőjének, egy tavaszi ünnepnek vagy magának az évszaknak a neve volt. Mások azt állítják, hogy az Easter az ősi germán eostarun, azaz hajnal szóból eredeztethető.

 

Keresztény húsvét

A keresztény vallás a húsvét ünnepén Jézus Krisztus feltámadására emlékezik. Nagyböjt alatt senki nem ehetett húst, csak vizet, zöldséget és gyümölcsöt. Húsvét vasárnappal befejeződik ez az időszak, amikor is a reggeli misén megszentelik a sonkát, kalácsot és tojást.

 

Ételszentelés

A húsvét megünnepléséről már a III. századból vannak írásos emlékeink, általánossá azonban csupán a VIII. századtól vált. Szertartásának a X. század óta szerves része az ételszentelés, amikor is sonkát, tojást, kalácsot és bort visznek az emberek a templomba. A szentelt ételek maradéka sem veszett kárba: a sonka csontját a gyümölcsfára akasztották a bőséges termés érdekében, a kalács morzsáját pedig kiszórták a tyúkoknak, hogy sokat tojjanak.

 

Gyermekfolklór része

És hogy hogyan lett a tyúkból tojásrakó nyúl? A húsvéti nyúl a húsvét ünnepéhez kötődő figura, a Mikuláshoz hasonlóan a gyermekfolklór része. A gyerekek hisznek a tapsifülesben, aki ezen az ünnepen titokban fészket készít az udvarban és mindenféle finomságot rak bele nekik.

 

Húsvéti fészek

Ennek hagyománya tipikusan nyugat-európai, azonban Magyarországon is régi tradíció. Itthon és többek között az Egyesült Államokban is előszeretettel készítenek húsvéti fészket az ajándékok és tojások számára. Egyes források szerint a húsvéti nyúl a XVI. századi Németországban vált a keresztény ünnepkör részévé, ugyanis itt készítették az első kosárfészket, később pedig az első édességből készült nyulat.

 

Fészekrakó nyúl

A fészekrakás valószínűleg onnan származik, hogy az egyik nyúlfajta, a Lepus a többi, üreget készítő cimborájától eltérően fészket rak, melyben kicsinyei nyitott szemmel jönnek a világra.
Franciaországban és Belgiumban azonban nem a húsvéti nyúl számlájára írható a fészekben lapuló tojássereg, hanem úgy tartják: a húsvéti harangok (cloches de Pâques) pottyantják le őket.

 

Tortát az ünnepi asztalra

A tojásrakó nyúl után kanyarodjunk vissza picit a húsvéti lakomához. Miután sikerült beszerezni a sonkát és a tojást, illetve elkészíteni mindent az ünnepi asztalra, még ott a desszert kérdése. Mi szívesen levesszük ezt a terhet a válláról: ne bajlódjon még egy gluténmentes tortával is, ha ételérzékeny is van a családban. Rendeljen tőlünk mentes tortát! Legyen bármilyen ételallergia a családban, nálunk találni fog olyat, ami garantáltan az asztal dísze lesz és amellett nagyon-nagyon finom.

 

Dobja fel: marcipán figurával…

Ha szeretné különlegessé tenni, kérjen rá húsvéti marcipán figurát. Válogasson édesebbnél édesebb nyuszi, csibe, bari és tojás figuráink közül. Apró, de annál fontosabb részlet, ráadásul a gyerekek is imádni fogják.

 

…vagy tortabeszúróval

Marcipán mellé vagy helyett választhat még tortabeszúrót is, amellyel feldobhatja az egész tortát vagy akár az egyes szeleteket is. A vidám, húsvéti beszúrók garantáltan mosolyt csalnak majd az arcokra a húsvéti asztalnál.

 

Rendeljen házhozszállítással, biztonságosan és érintésmentesen webáruházunkból, egészen jövő hét csütörtökig. Nagypéntektől húsvét hétfőig (április 10-13.) ugyanis Sütiházunk zárva tart.

 Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánunk Mindenkinek!

Kosár