3+1 tavaszi gluténmentes epres édesség, avagy fókuszban a földi eper, a világ legkedveltebb gyümölcseinek egyike

A földi eper és a szamóca évszázadok óta a legnagyobb becsben tartott lágy húsú gyümölcsfajták közé tartozik. Manapság az év minden szakában hozzájuthatunk üvegházban nevelt eprekhez, bár a legcsábítóbb ízűek persze továbbra is a kertben, szabadban nevelt, nyár elején érő példányok maradnak.

A frissen, földről fogyasztott verziónál pedig csak egyetlen jobb változata létezik: egy mennyei gluténmentes epres sütemény.

Hölgyek tejszínnel, urak borral

A nemesített földieprek az erdei szamócát (Fraises des bois) tekinthetik ősüknek. Az apró, illatos erdei gyümölcsöt, mely szinte minden mérsékelt övi vidéken megterem, először a római időkben ültettek át a konyhakertekbe. A XIV. századra franciahonban már dívott a szamócaőrület – tejszínnel kínálták a hölgyeknek, borral pedig az uraknak –, de még száz évnek kellett eltelnie, mire Angliában is felszolgálták az első tál földiepret, méghozzá 1509-ben, Wolsey kardinális fogadásán.

Egy XVI. századi „rajongójuk” így foglalta össze csáberejük lényegét, miután beleharapott élete első, illatos szamócájába: „Az Úrnak kétségtelenül hatalmában állt volna e gyümölcsnél ízesebbet alkotni – de kétség nem fér hozzá, eleddig nem tevé.”

 

Egyik legkedveltebb gyümölcs: az eper

A napjainkban oly népszerű földieper változatokat a XIX. században nemesítették ki egy apró, skarlátszínű, virginiai erdei szamócából, egy termetesebb, sárga chilei fajtával keresztezve azt. A gyümölcsöt Britanniába a találó nevű francia Frézier kapitány vitte (a szamóca francia neve fraise), méghozzá 1712-ben. Miután nemesítői hosszas kísérletezés után elérték a tökéletes íz- és méretarányt, a gyümölcs rajongóinak tábora roppant mértékben megnövekedett. Olyannyira, hogy napjainkra a földieper egyike lett a világ legkedveltebb gyümölcseinek.

 

Antioxidáns hatású

Az eper fogyókúrában kiváló partner. Száz grammja körülbelül harminc kilokalória energiát tartalmaz. Ezenkívül kalciumban, káliumban és vasban, valamint A-, B1-, B2- és C-vitaminban gazdag. A bogyós gyümölcsökhöz hasonlóan nagy mennyiségű antioxidáns hatású flavonoidot tartalmaz, így a felesleges szabad gyökök lekötésével megakadályozza a sejtkárosodást. Fogyasztása emellett jóllakottság érzetét kelti. Vértisztító hatása segít a salakanyagok és a felesleges zsír távozásában.

 

Csökkenti a rák kockázatát

Serkenti a vérkeringést és csökkenti a szívbetegségek, az agyér-elmeszesedés, a kötőszöveti gyulladások, valamint a rák kialakulásának kockázatát. Segít megszűntetni a székrekedést, a puffadást. Tisztító, emésztést és veseműködést serkentő, immunerősítő hatása is ismert. Csökkenti a magas vérnyomást, valamint megelőzhető vele a köszvény, a tuberkulózis és az ízületi problémák kialakulása. Emellett különösen jó hatással van a májgyulladásban, vese- és húgyhólyag gyulladásban szenvedőknek.
Az epret fogyasztják nyersen, cukorral, pürésítve, de isteni finom szörp, dzsem, lekvár vagy befőtt is készíthető belőle. És természetesen mennyei sütik és torták. Íme kedvenc gluténmentes epres süteményeink:

1.
PALEO VEGÁN EPER TORTA (TOJÁSMENTESEN IS!)

Képzelje csak el: könnyed kakaós piskóta, tökéletes ízharmóniában egyesülő eper és kókuszkrém, művészi díszítéssel és eperrel alkotja a legzamatosabb vegán tortát, amit valaha is kóstolt. Ez a Paleo vegán epertorta.
Finom, egészséges és nyugodtan fogyaszthatja bárki, mert nem tartalmaz semmilyen allergént.
Ugye, hogy Ön is kedvet kapott a kóstolásra?

 

2.
GLUTÉNMENTES EPER MOUSSE TORTA

Eperből sosem elég. Úgyhogy aki szereti (imádja) az epret, az most nagyon figyeljen! Valami elképesztően epresre sikeredett az Gluténmentes eper mousse tortánk!
A legutóbbi Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete rendezvényén dicséretet kapott glutén-, tej- és cukormentes sütemény alapja egy csokis piskóta, amin szétterül az eszményien finom eper mousse. Mindezt pedig egy finom, eperszeletekkel teli eperzselé koronázza meg.

 

3.
PALEO HABKRÉMES GYÜMÖLCSTORTA (EPER TÖLTELÉKKEL)

A Paleo habkrémes gyümölcstorta (eper töltelékkel) egy könnyű paleo piskóta, amelyen totu (tojástúró) hab terül el, aminek a közepén pikáns eper szósz található.
Ha tehát villánkkal levágunk egy falatnyit a süteményből, kifolyik tányérunkra a mennyei szósz.
Eperimádóknak, szeretettel!

 

+1
GLUTÉNMENTES EPER FAGYI

Nyárváróknak is van mennyei gluténmentes finomságunk! Ha nem sütizne, akkor kóstolja meg isteni finom epres fagylaltunkat. Tradicionális főzött, garantáltan gluténmentes és cukormentes eper fagyink sok-sok eperrel, illetve tojással, növényi tej vagy tejszín alappal készül. Méghozzá tartósítószer, adalékanyag, mesterséges színezék vagy habosító anyag nélkül. Általában saját készítésű kesudió tejet használunk és kevés xilittel édesítünk. Így a cukorbetegek is élvezhetik.

 

Válassza ki kedvenc gluténmentes epres sütijét, majd rendelje meg szeletben, vagy egész tortaként, érintésmentes házhozszállítással IDE kattintva.

Vagy kérje személyes átvétellel mindennap 18 óráig (kivéve szerda, szombat és vasárnapi napokon) és miközben átveszi, kóstolja meg finom eper fagyinkat!

Szeretettel várjuk!