6+1 kedvenc klasszikus sütemény, mentes verzióban

Tegye fel a kezét, akinek ételallergia vagy intolerancia miatt le kellett mondania arról, hogy besétál egy cukrászdába és válogatás/gondolkodás nélkül kér egy szelet süteményt. A tiltólistán természetesen a klasszikus, gyermekkort idéző, igazi habos-krémes tortaszeletek is szerepelnek. Hiszen egytől egyig fehér lisztes, cukros, esetleg tejes és tojásos mind. De mit szólna, ha azt mondanánk, nálunk büntetlenül élvezheti kedvenceit? Időutazzon mentes süteményeinkkel Ön is és kóstolja meg őket nyugodt szívvel!

1. Dobos torta (gluténmentes) – a klasszikus

Eredetileg csak paleo és vegán süteményeket készítettünk, de sok lisztérzékeny keresett meg minket, hogy ők csupán a gluténre allergiások és nem feltétlenül kedvelik a paleot: cukrot és/vagy tejet is fogyasztanak. Az ő kérésükre alkottuk meg többek között az igazi klasszikusnak számító Dobos tortát, amelyet liszt- és tejérzékenyek is bátran fogyaszthatnak.
Hagyományosan díszítjük: oldalán csokoládé krémmel, tetején ropogós, égetett cukor lapokkal.
Gyerekkorában ugye Ön is levette a tetejét és külön ropogtatta el a legvégén?

 

2. Eszterházy torta (paleo) – a diós

Joggal lehet az első kérdés, hogy egy paleo torta, mennyire hasonlít a tradicionális, jól ismert, népszerű magyar süteményhez. Mi leteszteltük Nagymama és Nagypapa aranylakodalmán és se ők, se a család többi tagja nem jöttek rá, hogy ez a torta nem az eredeti Eszterházy torta, hanem annak egészséges, glutén- és cukormentes verziója.
Az eredeti alkotóelemeket kicseréltük egészséges alternatívákra és az eredmény finom lett. A hagyományos minimalista díszítést természetesen megtartottuk, de kérésre kerülhet még rá saját krém, dió és aszalt vagy idény gyümölcs.
Ön is együtt törte a diót a Nagyival és többet evett meg belőle, mint amennyi a tálba került?

 

3. Sacher torta (paleo) – a “sógor”

Fedezze fel az osztrák gasztronómia egyik legismertebb süteményét, gluténmentes verzióban! Mindenféle túlzás nélkül állítjuk, Sacher-szeletünk finomabb, mint cukros-fehérlisztes változata. Ráadásul mi kihagytuk belőle a tejet és a cukrot is.
Hogy el tudja képzelni: az isteni csokis piskótát sárgabarack lekvár rétegek ragasztják össze, a tetejére pedig étcsokoládés krém került.
Ugye Ön is fel tudja idézni, milyen volt az étcsokis piskóta és az isteni lekvár párosát először kóstolni?

 

4. Oroszkrém torta (paleo) – a habos-krémes

Kinézetre és ízre is teljesen azonos, mint a hagyományos Oroszkrém torta, de a család minden tagja fogyaszthatja, még a liszt- és laktózérzékenyek is.
Hagyományosan díszítjük: oldalán habos-krémes oroszkrémmel, tetején aszalt vagy friss gyümölccsel. Ajánljuk lisztérzékenyeknek, laktózérzékenyeknek, paleo és egészséges életvitelt folytatóknak.
Mi imádjuk!

 

5. Fekete-erdő torta (paleo) – a meggyvarázs

Meggyszezonon kívül is lehet meggyes tortát enni! Sőt! Ilyenkor felidézhetjük a lédús meggy fanyar, mégis ellenállhatatlan ízét.
Erre tökéletes lesz ez a mennyeien csokoládés, finoman gyümölcsös torta: glutén-, tej- és cukormentes Feketeerdő tortánknál a hagyományos dekorációt alkalmazzuk. Kókusztejszínes krémmel vonjuk be az oldalát, meggyel és étcsokoládéval díszítjük a tetejét.
Hogy mennyire finom? Az elsőt egy céges bulira vitte egy ismerősünk. Másnap annyit mondott, 5 perc alatt elfogyott. Kell ennél több? Kóstolja meg Ön is!

 

6. Rákóczi totu-rós (gluténmentes) – az “áltúrós”

Régóta hiányzott már ez a klasszikus íz és nemcsak nekünk, hanem a vendégeinknek is, ezért megalkottuk a glutén-, tej- és cukormentes Rákóczi totu-rós kosárkát, amiről senki sem mondja meg, hogy „mentes”. Ráadásul semmilyen adalékanyagot nem tartalmaz, így nemcsak az ételérzékenyek és fogyókúrázók, hanem az egészségesen táplálkozók kedvence is.
Harapjon bele egy örök klasszikusba és kóstolja meg az isteni tojáshab, a totu és a lekvár adta lenyűgöző ízélményt.

 

+1 Somlói revolúció (gluténmentes) – Magyarország Tortája 2014

Az utolsó sütink igazából kakukktojás, hiszen a klasszikus édesség a Somlói galuska lenne, de mi ennek ízvilága inspirálta tortaszeletet sokkal jobban kedveljük. És vendégeink is.
2014-ben a székesfehérvári Damniczki Cukrászda tulajdonosának, Damniczki Gyula Balázsnak alkotása nyerte el „Magyarország tortája” címet.
A tortában az 1950-es években „született” Somlóit a cukrászmester modern, mousse rétegekben gondolta újra. Ezt a csodát alkottuk meg és tettük pultba mi is.
A diós piskótán könnyed, légies textúrájú étcsokoládé mousse pihen, azon pedig vékony narancszselé réteg. Ezen egy előzőhöz hasonló könnyű, lágy mousse krém pihen, ezúttal fehércsokoládéból. A tetejét krémes csokoládé borítja, amely megkoronázza és mintegy tökéletessé teszi ezt a mennyei gluténmentes süteményt.
Biztosak vagyunk abba, hogy ez a torta felejthetetlen élményt nyújt és felvágás után egy szeletnél meg sem áll majd!

 

Süteményeinket tortaként is megrendelheti (kivéve a Rákóczi totu-róst) érintésmentes házhozszállítással, vagy személyes átvétellel IDE kattintva. De kóstolhatja szeletként is teraszunkon egy finom kávé vagy növényi tejes latte mellett.

Idézze fel gyermekkora kedvenc ízeit és fogyassza őket mentes verzióban Sütiházunkban!