Nyáron is egészségesen – mit együnk és igyunk a nagy melegben  

Amikor a hőmérő higanyszála 25 °C fölé kúszik, ráadásul huzamosabb ideig ott is marad, szervezetünk átkapcsol és „takaréklángon” üzemel. Ilyenkor sokkal kevesebbet mozgunk, lassabban és nehezebben is emésztünk. Habár sokan szeretnek húst hússal enni, nyáron ideálisabb volna az idénygyümölcsök és rengeteg zöldség fogyasztása. És persze sok-sok víz és fagyi, hogy nyáron is egészségesen és fitten tartsuk testünket.

Csökkentett üzemmód: nyáron is egészségesen

A nyári melegben szervezetünk „csökkentett üzemmódba” kapcsol, így igazán hálás tud lenni, ha nem terheljük nehéz, zsíros ételekkel. Ennek ellenére a strandokon és vízpartokon (kivéve a külföldit) rengeteg büfé még mindig olajban tocsogó lángost, paprikás lisztbe forgatott hekket, hatalmas adag sült krumplit, kolbászt vagy hamburgert árul a fürdőzőknek, napozóknak. Ezek mindegyike pedig persze, valljuk be, csábító, de azért a hatalmas melegben egyik sem egy könnyű ebédke. (Egyúttal nem is gluténmentes az esetek többségében.)


Kevesebb mennyiség és könnyebb ételek

A nagy nyári hőségben – az év többi évszakától eltérően – másképp táplálkozunk: kevesebbet és könnyebb ételeket kívánunk és fogyasztunk. A rengeteg idénygyümölcsnek és zöldségfélének köszönhetően ezt nem is nehéz megtenni. Ráadásul ennek, azaz a hőségnek a nagy előnye, hogy még meg is szabadulunk pár kilótól.

 

Ne mindent hidegen!

A finom zöldséges és lédús gyümölcsök tökéletes társai lehetnek a szaftos húsoknak, tenger gyümölcseinek. Fogyasszunk belőlük bátran, akár frissen párolva, sütve, grillezve. Arra azért ügyeljünk, hogy ne mindent hidegen fogyasszunk, mert az szintén nem tesz jót hosszútávon a szervezetünknek és gyengítheti immunrendszerünket is.


Fokozott odafigyelés

És ha már hőség, ne felejtsük el, hogy a meleget a baktériumok is kedvelik, így nem árt, ha fokozottan odafigyelünk a főzés és tárolás körüli higiéniára. Élelmiszer alapanyagokat, zöldséget és gyümölcsöt csak megbízható forrásból vásároljunk. Tartsuk be a minőség megőrzési és fogyaszthatósági időket, valamint tároljuk a címkén található javaslatoknak megfelelően a terméket. A hűtést igénylő ételeket mielőbb tegyük hűtőbe, különösen figyeljünk oda a húsokra és a tojásra. Az ezekből készített ételeket jól süssük át, ugyanis, ha bármilyen baktérium található rajtuk, az a hőkezelés hatására elpusztul.


Mindent megmosni, hűteni

Célszerű a zöldségeket és gyümölcsöket alaposan átmosni, hogy a különböző szennyeződésektől megtisztítsuk őket. A húst is ajánlott a feldolgozása előtt megmosni, majd külön vágódeszkán, külön késsel előkészíteni a főzéshez, sütéshez. Minden élelmiszert azonnal tegyünk hűtőbe, ne hagyjuk szobahőmérsékleten állni őket. Konyhánk és eszközeink mindig legyenek tiszták, konyhai előkészületek alatt többször mossunk kezet.

 

Fogyasszunk sok zöldséget!

Használjuk ki, hogy rengeteg finom zöldség terem ilyenkor. Fogyasszunk cukkinit, A- és C-vitaminban gazdag padlizsánt, patisszont vagy vasat tartalmazó spenótot. Együnk likopint tartalmazó paradicsomot, B-vitaminban gazdag paprikát, fehérjedús babot vagy a kiváló magnézium-, kálium- és vasforrást, azaz uborkát. Ilyenkor van szezonja a ropogós, C-vitaminban és foszforban gazdag csemegekukoricának, a zamatos, karotint tartalmazó sárgarépának is. Készítsünk könnyű lecsót, hideg krémleveseket, pároljuk meg a zöldségeket, de akár nyersen, alapos tisztítás után is elfogyaszthatjuk őket.

 

Sok-sok folyadék!

A rekkenő hőségben folyadékigényünk is megnő, ezért ajánlott ilyenkor legalább napi két liter vizet vagy akár még több folyadékot fogyasztani. Ha már unalmas a vízivás, akkor igyunk vitaminnal ízesített vizeket, ami hidegen igazán jól tud esni. Különböző gyümölcsös ízekben elérhető, némelyiket még ásványi anyagokkal és vitaminokkal is „feltuningolják” (vitaminvizek), amelyekkel pótolható a melegben verejtékezéssel elveszített tápanyagok egy része vagy egésze. Ezek az italok finomak és kiválóan frissítenek, Sütiházunkban pedig nagy választékuk kapható.

 

Gyümölcsök és gyümölcs fagyi

Nyáron ehetünk zamatos gyümölcsöket is, akár egyszerre többfélét is, lédús, könnyű saláta formájában. Válogathatunk rengeteg, vitaminban gazdag bogyós gyümölcs közül, úgymint málna, szeder vagy ribizli. De bátran fogyasszunk rostdús nyári almát, barackféléket vagy körtét is. Ha pedig valami másra vágyna, válogasson Sütiházunk 6-8 féle mennyei főzött fagylaltjából. Nálunk tradicionális főzött, garantáltan gluténmentes fagyi készül, friss tojással, növényi tej vagy tejszín alappal és rengeteg gyümölccsel (a csokis sok-sok csokoládéval). Tartósítószer, adalékanyag, mesterséges színezék vagy habosító anyag nélkül. Általában saját készítésű kesudió tejet használunk és kevés xilittel édesítünk. Így a cukorbetegek is élvezhetik. Ráadásul a kiválasztott fagyikát glutén-, cukor- és tejmentes tölcsérbe kapja.

 

Ahogy szervezetünk is „csökkentett üzemmódban” üzemel, úgy Sütiházunk is áttér a nyári nyitvatartásra, ami annyit jelent, hogy július 1-től szerdánként és szombatonként zárva leszünk. A hét többi napján – hétfőn, kedden, csütörtökön és pénteken – a megszokott nyitvatartással 11 és 18 óra között várjuk szeretettel teraszunkon hideg frissítőre, finom gluténmentes sütire vagy egy nagy adag hűsítő fagyira!

Ha pedig tortát szeretne, nézzen körül webáruházunkban és rendelje meg e-mailben vagy az alábbi telefonszámon: +36 30 384 1238