A pite-sztori, avagy megérkeztek pultunkba a gluténmentes almás és meggyes piték

Milyen is egy jó pite? Kinek milyen! Mert nemcsak édes verzióját – almás, meggyes, diós, mákos, túrós – imádjuk, hanem zöldséges, húsos variációit is. Mindegy, hogy ebédre, uzsonnára, vacsorára, esetleg délelőtt vagy délután, egy finom pitének mindig itt az ideje. Tudjuk ezt mi is, ezért holnaptól ismét megtalálható az ősz legnagyobb kedvence, a gluténmentes almás- és meggyes pite.

Leggyakrabban gyümölccsel

Hazánkban általában egy mennyei, gyümölcsökkel teli töltelék ugrik be, ha a pite szóba kerül. Ráadásul az almát vagy a meggyet egy piteformában kisütött omlós tésztaréteg öleli körül, a tetejét pedig általában szintén ugyanez a tészta fedi, leggyakrabban rácsokat mintázva. Ugyanakkor pitének nevezzük a kevert vagy szórt finomságokat is, amelyek általában túrós töltelékkel készülnek.

 

Tartalmas főétel

Kevésbé ismertek nálunk, de a világ számos pontján rengetegen kedvelik és sütik húsos töltelékkel. Ezek is rendre kerek, pite formában sült, gyümölcsös verzióiknál laktatóbb finomságok, amik elmennek akár egy tökéletes, tartalmas főételnek is.

 

Első verziók: gabonaőrleményből

Egyes források szerint az első piték nyomait Kr. e. 9500 tájáról maradtak fenn. Őseink akkoriban gabonaőrleményből készítettek tésztát. Az ókori egyiptomiak és sumérok is kedveltek és előszeretettel fogyasztottak töltött tésztaféléket. Az antik görögök és rómaiak szintén sütöttek hússal, zöldségekkel összesütött, gyúrt tésztákat. Ezek a finomságok általában a hosszú hajóutak alatt jöttek jól, hiszen tartalmas és energiát adó fogások voltak.

 

Kőkemény tésztakéreg

Sok időbe telt, míg a piték tésztája elnyerte mai formáját, hiszen a korábban szinte kőkemény tészta tulajdonképpen egyfajta „védőburokként” funkcionált: nem engedte kifolyni, kipottyanni a benne rejlő finom húst és zöldséget. Eleinte csupán megtöltötték őket mindenféle finomságokkal, később pedig már – a tűzhelyek megjelenésével – a tésztával egyben sült meg a benne lévő töltelék.

 

Édes verziók

Az édes piték térhódítása nagyjából a XVIII. század közepére tehető, mivel ekkor kísérletezték ki a cukor előállítását takarmányrépából. Ekkor kezdődött az édes verziók komoly karrierje: egyre másra készítettek és sütöttek különlegesebbnél különlegesebb édes pitét.

 

Piték a világ körül: Anglia

Lapos, klasszikus pite formában készülő sós pie húsos és halas töltelékkel készül. Korábban a tésztának itt is inkább a töltelék benntartása volt a funkciója. Ahogy azonban elterjedtek az omlós tészták, már azok íze és puhasága is szerepet játszott.

 

Amerikai pite

Több országban szeretik a gyümölccsel töltött pitéket, amelyeket általában cobblernek neveznek, az omlós tésztából dióval, mogyoróval, mandulával készülő verziókat pedig crumble-nek. Amerikában egész évben a cakkos szélű, kerek pite formában sült almás pitét imádják leginkább, novemberben azonban a sütőtökös pite az, ami egyetlen hálaadási vacsora asztalról sem hiányozhat.

 

Európa és Ázsia süteményei

Franciaországban a sós töltelékkel és tojással készülő quiche-ekért, illetve a tarte-okért rajonganak. De hasonlóan sokan készítenek galette-et is, leggyakrabban gyümölcsökkel. A németek Kuchen névvel illetik a különböző gyümölcsökkel, közülük is leggyakrabban szilvával készült finomságaikat. Oroszországban pirogként ismertek mind az édes, mind pedig a sós sütemények, amelyek alapját omlós tésztából sütik.

 

Gluténmentes almás és meggyes pitéink

Hazánk legnépszerűbb pitéi az almás és a meggyes. Ezeket készítjük el Sütiházunkban Mi is, azzal a különbséggel, hogy a klasszikus hozzávalókat – Nagyi titkos receptjében – gluténmentes, minőségi alapanyagokra cseréljük. Így készülnek a gyümölcsben gazdag, mennyei pitéink. Ráadásul hagyományos társaikhoz képest mindkettő glutén-, liszt-, tej- és cukormentes, ráadásul, mivel lassan felszívódó szénhidrátot tartalmaz, ezért fogyaszthatják cukorbetegek vagy IR-esek, akár egy forró tea vagy kedvenc kávéja mellé!

 

Kóstolja meg Ön is! Szeretettel várjuk!