Új címünk: 1105 Gitár utca 4  | NYITVATARTÁS: kedd-péntek: 10-18, hétvége: 10-18
Torta rendelés 4 nap. Azonnal elvihető desszertjeinkről érdeklődjön telefonszámunkon. 

Hawaii ízek, mentesen – limitált ideig Sütiházunk pultjában

Biztosak vagyunk benne, hogy mindenkinek van egy-két olyan álomhely a bakancslistáján, ahová nagyon-nagyon szívesen eljutna. Legalább egyszer az életben. Sajnos azonban nem mindenkinek adatik meg, hogy minden álmát valóra váltsa. Sok esetben marad az ott készült gyönyörű képek nézegetése, az útikönyvek elolvasása vagy olyan ételek kóstolása, amelyek legalább ízlelgetésük közben elrepítenek oda.
Nos, nekünk ilyen álomhely Hawaii.

A Csendes-óceán gyöngyszeme sokak számára az igazi földi paradicsom szinonimája. Kialudt és működő vulkánok, lenyűgöző, buja trópusi növényvilág, álomszép hófehér homokos strandok, mesebeli vízalatti élővilág, ősi kultúra. Ezek mindegyike varázsolja igazán változatossá és gyönyörűvé ezt a fantasztikus szigetvilágot.

Ezt a mindentől (is) jó messzire fekvő „piciny” ékszerdobozt, amely 8 szigetből áll, 1778-ban fedezte fel az angol James Cook. A Hawaii-szigetek létrejöttét tulajdonképpen vulkáni működésnek köszönhetjük, hiszen az óceán mélyéről felszínre törő láva alakította ki mindegyiket.

A szigetek felszíne először teljesen kopár volt, mivel vulkanikus kőzet borította, így nagyon lassan alakult ki a termőföld, amelyben a légáramlatok és az óceán által odasodort növényi magok és spórák megtelepedtek. Eleinte állatok sem éltek a szigeteken, hiszen maguktól nem tudták megtenni egyetlen kontinensről sem az utat, a denevért kivéve. A fajok, amelyek jelenleg ott élnek, az ember által lettek betelepítve.

Az első lakói a III-IV. században, Marquises-szigetekről érkező polinézek voltak. A XIII. században tahiti hódítók, majd arra hajózó spanyolok horgonyoztak le a szigeten. Az első európai, aki a szigetre tévedt, Cook volt. Véletlenül járt arra: éppen a Kanada északi partjai mentén az Atlanti-óceánt a Csendes-óceánnal összekötő vízi utat kereste, amikor megpillantotta Hawaii-t, amelyet támogatójáról, Sandwich-szigetekre keresztelt.

Éppen akkor szállt partra, amikor az ott élő bennszülöttek az istenüket ünneplő rendezett fesztivált tartották. Egy pillanatra azt hitték, személyében őt tisztelhetik. A kedves fogadtatás viszonylag hamar átfordult ellenségessé. Egy alkalommal aztán egy kisebb összekülönbözésből olyan nagy csetepaté lett, hogy a felfordulásban maga Cook is életét vesztette.

Ekkora már azonban könyvek és újságok is tudtak Hawaii létezéséről, így sorra érkeztek ide kínaiak, japánok és különböző ázsiai népcsoportok. Habár mindenki hozta magával népszerű és kedvenc ételeit, hazai ízeit és fűszereit, a szigetcsoport konyhájára az ázsiai kultúra volt a legnagyobb hatással.

A tradicionális hawaii-i ételek nyilván a helyben megtalálható gyümölcsökből és zöldségekből, valamint halból, húsból és babból készülnek. Minket azonban jelenleg Hawaii finomságai izgatnak, ezért nézzünk kettőt, ami kóstolás közben azonnal a szigetekre repít.

Az egyik legkedveltebb, könnyed Hawaii finomság a Haupia, amely egy gyorsan elkészíthető desszert. Ez a mennyei és ami a legfőbb, könnyű kókuszpuding nem terheli meg a gyomrot, ugyanakkor tökéletes hűsítő finomság a nyári melegben. Önmagában, vagy pite, esetleg torta tetejére téve is fogyasztják. A Sütiházunkban ráadásul ezt a különleges desszertet glutén-, tej- és cukormentesen készítjük, csokis vagy egzotikus gyümölcs öntettel. Mi imádjuk!

Másik Hawaii ihletésű finomságunk a glutén- és tejmentes Ananászos pite, amely csak azért nem cukormentes, mert az ananász tartalmaz egy minimális mennyiségű cukrot. Ezt a mesés finomságot vanília vagy kókusz fagylalttal tálaljuk, az egészet pedig egy kis licsi öntettel bolondítjuk meg.

Ezeket a mentes Hawaii finomságokat azonban LIMITÁLT IDEIG, CSAK A KÉSZLET EREJÉIG kóstolhatod meg. Ráadásul FÉLÁRON, mindössze 445 Ft-ért! Úgyhogy jobb, ha azonnal indulsz hozzánk, hogy biztosan ne maradj le róla! Ma is várunk szeretettel 19 óráig!

Kosár