Beköszöntött az ősz, amely, noha hideget, esőt és szelet, ugyanakkor rengeteg, finomabbnál finomabb gyümölcsöt és zöldséget is hoz magával. Egyik legnagyobb kedvencünk a kiváló vitaminforrás, a gesztenye, amelyből a tavalyi évhez hasonlóan mennyei paleo süteményt, francia gesztenye tortát készítettünk!
Leghosszabb életű gyümölcsfánk
Tudta, hogy őseink már a IV. században előszeretettel fogyasztották a sült gesztenyét? Magyarország leghosszabb életű gyümölcsfája: Kőszegen és környékén találni 6-700 éves példányokra is bukkanni. Pedig eredetileg Észak-Amerikában, Kelet-Ázsiában és Dél-Európában őshonos.
Vad vagy szelíd?
Egyes források szerint a szelíd gesztenyéért az örmény birodalomnak lehetünk hálásak, míg a vad változata a görög szigetvilágból származik. A szelíd verzió szárított leveléből megfázásra teát, míg a vadból érfal erősítésére gyógyszert készítenek. És hogy hogyan lehet őket megkülönböztetni egymástól? A szelíd gesztenyét sok vékony tüske védi, míg a vadat kevesebb és azok is tompábbak.
Vitaminforrás
Amellett, hogy a gesztenye – mindenféle verzióban, tortában, püréként, fagyiban vagy csak simán, sütve – isteni finom, nagyrészt telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Magas B-, C- , E-vitamin, vas, foszfor, kálium és magnézium tartalma miatt segít a vérképzésben, valamint szerepet játszik a csontritkulás megelőzésében. A gesztenyének emellett magas a nyersrost tartalma. Fogyasztásával csökkenthető az éhségérzet.
Kérge, levele kincs
Antioxidáns hatású, a népi gyógyászatban hurutos- és légzőszervi megbetegedések ellen, illetve görcsoldásra használták. A fa kérgével, levelével, sőt a belőle készített mézzel is gyógyították a különböző légúti megbetegedéseket. Emellett erősíti és javítja az érfalak rugalmasságát.
Paleo francia gesztenye torta
És ha már annyit beszéltünk a gesztenye jótékony hatásairól, akkor most eláruljuk, melyik süteményünkben élvezheti ezeket: a paleo francia gesztenye tortában! Ugyanis mi az ősz egyik legnagyobb kedvencét mi a sült gesztenye és a püré mellett leginkább torta formájában tudjuk elképzelni…
Imádni fogja!
Ha szereti a gesztenyés sütiket, főként az étcsokiba mártott golyócskát, akkor ezt a glutén- és cukormentes süteményt egyszerűen imádni fogja: a puha piskótarétegek között megbújó mennyei gesztenyekrém már önmagában ellenálhatatlan, de ezt a finom süteményt igazán különlegessé a plusz réteg savanykás meggyragu teszi.