Új címünk: 1105 Gitár utca 4  | NYITVATARTÁS: kedd-péntek: 10-18, hétvége: 10-18
Torta rendelés 4 nap. Azonnal elvihető desszertjeinkről érdeklődjön telefonszámunkon. 

A brüsszeli „baki”, avagy hogyan lesz a „somlyói” galuskából előbb somlói, majd napjainkban paleo somlói galuska

Ha az utcán egy idegen megszólítaná, majd megkérné Önt, soroljon fel öt magyar édességet, akkor a Rákóczi túrós, a Zserbó, a Dobos torta és a Gundel-palacsinta mellett biztosan eszébe jutna a háromféle piskótából, vanília és csokiöntettel, némi rummal meglocsolt, dióval, baracklekvárral és mazsolával készülő, tetején tejszínhabbal tálalt finomság, a Somlói galuska. Ezt nálunk gluténmentes, cukormentes és paleo verzióban kóstolhatod. De vajon kinek a nevéhez fűződik?

A gondolattól…

A somlói galuska „kialakulása” – csak úgy, mint sok más édesség is – a Gundel étteremhez köthető. Ott volt ugyanis főpincér az a Gollerits Károly, akiben először megfogalmazódott a süti ötlete.

 

…a megvalósításig

A gondolat ugyan az övé volt, de a megvalósítás már a kollégája, a korábban Gerbeaud cukrászdában inaskodó Szőcs József Béla cukrászmester érdeme. Ketten alkották meg a mai napig minden cukrászdában különleges finomságnak számító tejszínhabos, csokiöntetes, diós piskóta költeményt. Az édességnek olyan hatalmas sikere lett, hogy az 1958-as brüsszeli világkiállításon szakmai díjat nyert.

 

A keresztelő, avagy „Somlyóból Somló”

Nevét egyébként Szőcstől kapta, aki a Somlyó nevű domb környékéről, Fót-Kisalagról származik. Szülőföldje előtti tisztelete jeléül nevezte el somlói galuskának. Pontosabban somlyói galuskának, hiszen a Veszprém megyei Somló hegyhez semmi köze. Az apró baki állítólag egy figyelmetlen brüsszeli kolléga műve, aki kihagyta az ipszilont a desszert nevéből, az pedig már így, ipszilon-fosztottan vonult be a köztudatba.

 

„Magyarország Kedvenc Süteménye”

Hazánk egyik legkedveltebb édességét – 2010-ben, egy internetes szavazáson „Magyarország Kedvenc Süteményének” választották – gyakorlatilag minden háztartásban máshogy készítik. Bár az eredeti recept – kevesen tudják – háromféle piskótát ír: egy simát, egy kakaósat és egy diósat. Készíteni kell hozzá egy rumos-vaníliás öntetet, egy étcsokoládés-rumos csokiöntetet, valamint egy vaníliakrémet. Ezenkívül összeállításra vár még a töltelék, ami diót és baracklekvárt tartalmaz. És persze, kell még bele némi mazsola. És az egészet megkoronázza a könnyű tejszínhab.

 

Paleo Somlói galuska

A Zelenák Sütiház Somlói galuskájánál ezzel ellentétben az eredeti alkotóelemeket „egészséges” alternatívákra cseréltük le. Minőségi alapanyagokból, gondos odafigyeléssel készítjük gluténmentes, cukormentes, paleo Somlói galuskánkat. Könnyű paleo piskótánkat csokiszósszal, mazsolával és dióval, tetején kókusztejszínhabbal tálaljuk.

 

Látogasson meg Minket és kóstolja meg egy finom latte mellett!

 

Kosár