Ahogy a bejgli, a zserbó vagy a pozsonyi kifli, úgy a szaloncukor is elengedhetetlen “része” a Karácsonynak. A Szeretet ünnepén, míg a sütemények az asztalt díszítik, a fényes sztaniolpapírba csomagolt finomságok a fenyőfa ékei. Ugyanakkor mindben közös, hogy nálunk egytől egyig megrendelheti és beszerezheti, garantáltan gluténmentesen: hagyja, hogy a sütéssel töltött hosszú órákat átvállaljuk Öntől.
Szalonban tálalva: szaloncukor
A XIV. században, Franciaországból indult hódító útjára a szaloncukor „őse”, a fondant-cukor. Ez az édesség tulajdonképpen egy puha, kikristályosodott massza, ami cukoroldat felfőzéssel készül. Gyártása hazánkban az 1800-as évek végén terjedt el. Akkoriban kezdték el polgári és főúri házak szalonjában a házigazdák az érkező vendégeknek felkínálni. A neve is – szaloncukor – innen ered, illetve a német salonzuckerl szóból, amelyet Jókai Mór nemes egyszerűséggel csak szalonczukkedlinek nevezett.
Később került a fára
Míg a fenyőfa állítás Karácsony estéjén német szokás, addig a szaloncukorral való díszítése már hazai „találmány”. Habár a fákat eleinte mézeskaláccsal, aszalt gyümölcsökkel és papírdíszekkel készítették. A szaloncukrot csak később kezdték el a fára helyezni.
Kézzel, majd géppel
A szaloncukrok egészen addig kézzel készültek, amíg a hamburgi cukrászmester, Stühmer Frigyes el nem kezdte gyártani első gőzüzemű csokoládégyárában a Gerbeaud cukrászda számára. A pici édességeket már ekkor fényes sztaniolpapírba csomagolták. A papírvégek rojtozását a cukrászinasok kézzel végezték.
Rendelni vagy otthon készíteni
A tehetősebbek a szaloncukrot már akkor megrendelték maguknak az általuk választott ízben. Azt is megmondhatták, milyen színű papírba csomagolják nekik. Akinek nem volt pénze, otthon készített magának. Egy 1891-ben megjelent szakácskönyv 17 féle receptet tartalmazott.
Konzum, zselés…
Habár az első és a második világháború idején a szaloncukor gyártás csökkent, az ötvenes években a termelés újraindult és elárasztotta a boltokat a bizonyára mindenki számára ismert konzum szaloncukor. Nagyjából húsz évvel később a zselés követte, hasonlóan nagy sikert aratva.
Különböző ízek és változatok
Ma már több mint 150 féle szaloncukorral találkozhatunk a polcokon. Gyerekkorunk ízei mellett különlegesebbnél különlegesebb változatokat is megtalálunk. Ráadásul az elmúlt évek során egyre több gyártó gondol az egészséges életmódnak hódolókra, valamint az ételallergiásokra és -érzékenyekre, így már kaphatunk glutén-, tej-, cukormentes, illetve paleo vagy vegán szaloncukrokat is.
Szaloncukor: szerezze be tőlünk!
Idén a karácsonyfára kerülő szaloncukrot – az előző évekhez hasonlóan – nálunk is beszerezheti: a héten érkezik tworoo citrom-vaníliás, kókuszos, kakaós-rumos, zserbós, valamint azoknak, akik nem tudnak választani, a “mix” (ebben minden íz, plusz a mandulakrémes is benne van). Ezek mindegyike gluténmentes, tejmentes, hozzáadott cukortól mentes, illetve paleo és vegán.
Karácsonyi sütemények: tőlünk
Ha már van kiválasztott, amit szívesen megkóstolna, kérje presszója mellé, szívesen adunk ajándékba. Ha minden ízből – összesen négyféle – szeretne kóstolni, 600 Ft-ért kaphat mindenből kóstolót. Kérjen négyféle – mákos, diós, gesztenyés és aszalt szilvás – glutén- és cukormentes bejglinkből is ízelítőt (kétféle tésztából választhat), hogy könnyebb legyen a döntés: kóstolja meg őket és gondolja át, melyik változatok díszítsék a karácsonyi asztalát idén. Ráadásul, ha december 1-ig leadja rendelését, 15% kedvezményt adunk a bejglire. Természetesen mákos és diós pozsonyi kifliből és zserbóból is rendelhet tőlünk.