Új címünk: 1105 Gitár utca 4  | NYITVATARTÁS: kedd-péntek: 10-18, hétvége: 10-18
Torta rendelés 4 nap. Azonnal elvihető desszertjeinkről érdeklődjön telefonszámunkon. 

A szaloncukor sztori, avagy egy kis „szalonczukkedli” történet

Ahogy a bejgli, a zserbó vagy a pozsonyi kifli, úgy a szaloncukor is elengedhetetlen “része” a Karácsonynak. A Szeretet ünnepén, míg a sütemények az asztalt díszítik, a fényes sztaniolpapírba csomagolt finomságok a fenyőfa ékei. Ugyanakkor mindben közös, hogy nálunk egytől egyig megrendelheti és beszerezheti, garantáltan gluténmentesen: hagyja, hogy a sütéssel töltött hosszú órákat átvállaljuk Öntől.


Szalonban tálalva: szaloncukor

A XIV. században, Franciaországból indult hódító útjára a szaloncukor „őse”, a fondant-cukor. Ez az édesség tulajdonképpen egy puha, kikristályosodott massza, ami cukoroldat felfőzéssel készül. Gyártása hazánkban az 1800-as évek végén terjedt el. Akkoriban kezdték el polgári és főúri házak szalonjában a házigazdák az érkező vendégeknek felkínálni. A neve is – szaloncukor – innen ered, illetve a német salonzuckerl szóból, amelyet Jókai Mór nemes egyszerűséggel csak szalonczukkedlinek nevezett.

Később került a fára

Míg a fenyőfa állítás Karácsony estéjén német szokás, addig a szaloncukorral való díszítése már hazai „találmány”. Habár a fákat eleinte mézeskaláccsal, aszalt gyümölcsökkel és papírdíszekkel készítették. A szaloncukrot csak később kezdték el a fára helyezni.

Kézzel, majd géppel

A szaloncukrok egészen addig kézzel készültek, amíg a hamburgi cukrászmester, Stühmer Frigyes el nem kezdte gyártani első gőzüzemű csokoládégyárában a Gerbeaud cukrászda számára. A pici édességeket már ekkor fényes sztaniolpapírba csomagolták. A papírvégek rojtozását a cukrászinasok kézzel végezték.

Rendelni vagy otthon készíteni

A tehetősebbek a szaloncukrot már akkor megrendelték maguknak az általuk választott ízben. Azt is megmondhatták, milyen színű papírba csomagolják nekik. Akinek nem volt pénze, otthon készített magának. Egy 1891-ben megjelent szakácskönyv 17 féle receptet tartalmazott.

Konzum, zselés…

Habár az első és a második világháború idején a szaloncukor gyártás csökkent, az ötvenes években a termelés újraindult és elárasztotta a boltokat a bizonyára mindenki számára ismert konzum szaloncukor. Nagyjából húsz évvel később a zselés követte, hasonlóan nagy sikert aratva.

Különböző ízek és változatok

Ma már több mint 150 féle szaloncukorral találkozhatunk a polcokon. Gyerekkorunk ízei mellett különlegesebbnél különlegesebb változatokat is megtalálunk. Ráadásul az elmúlt évek során egyre több gyártó gondol az egészséges életmódnak hódolókra, valamint az ételallergiásokra és -érzékenyekre, így már kaphatunk glutén-, tej-, cukormentes, illetve paleo vagy vegán szaloncukrokat is.

Szaloncukor: szerezze be tőlünk!

Idén a karácsonyfára kerülő szaloncukrot – az előző évekhez hasonlóan – nálunk is beszerezheti: a héten érkezik tworoo citrom-vaníliás, kókuszos, kakaós-rumos, zserbós, valamint azoknak, akik nem tudnak választani, a “mix” (ebben minden íz, plusz a mandulakrémes is benne van). Ezek mindegyike gluténmentes, tejmentes, hozzáadott cukortól mentes, illetve paleo és vegán.

Karácsonyi sütemények: tőlünk

Ha már van kiválasztott, amit szívesen megkóstolna, kérje presszója mellé, szívesen adunk ajándékba. Ha minden ízből – összesen négyféle – szeretne kóstolni, 600 Ft-ért kaphat mindenből kóstolót. Kérjen négyféle – mákos, diós, gesztenyés és aszalt szilvás – glutén- és cukormentes bejglinkből is ízelítőt (kétféle tésztából választhat), hogy könnyebb legyen a döntés: kóstolja meg őket és gondolja át, melyik változatok díszítsék a karácsonyi asztalát idén. Ráadásul, ha december 1-ig leadja rendelését, 15% kedvezményt adunk a bejglire. Természetesen mákos és diós pozsonyi kifliből és zserbóból is rendelhet tőlünk.

Idén hagyja, hogy levegyük a gluténmentes süteménysütés súlyos terhét a válláról. Rendelje meg őket a +36 30 384 1238-as telefonszámon, írjon a rendeles@zelenaksutihaz.hu e-mail címre vagy adja le rendelését személyesen.

Kosár