Új címünk: 1105 Gitár utca 4  | NYITVATARTÁS: kedd-péntek: 10-18, hétvége: 10-18
Torta rendelés 4 nap. Azonnal elvihető desszertjeinkről érdeklődjön telefonszámunkon. 

Adalékok, térfogatnövelők és egyéb trükkök

Kevés pénzért, olcsón sokat venni. Sokaknak okoz örömet az ilyen vásárlás, mert azt hiheti az ember, hogy nagyon jól járt. Ha azonban élelmiszerekről van szó, közel sem ilyen egyszerű a képlet! A nagyobb méret, szebb kinézet ugyanis gyakran csak a látszat és a valóságban az ilyen termékek igen silány minőségűek.

A vásárlás, különösen az élelmiszer-vásárlás során gyakran a kinézet, a külcsín adja el az árut, ezért a gyártók és a készítők mindent megtesznek, hogy termékük a lehető legszebb legyen.

Ezt leginkább kétféle módon lehet elérni: rengeteg munkával és minőségi alapanyagok felhasználásával, vagy a másik módszerrel, ha a terméket különféle hozzáadott anyagokkal, adalékokkal dúsítják.

Nyilván nem árulunk el nagy titkot, hogy utóbbi megoldás jóval olcsóbb, de közel sem olyan egészséges. Pedig igen gyakran előfordul, hogy magukat bionak, a vegetáriánus-, vegán-, vagy éppen paleo- és tejmentes étrendbe beilleszthetőnek hirdetett termékek gyártói is ilyen apró trükkökhöz folyamodnak.

Mik lehetnek ezek az adalékok és trükkök?

Régi, alapvető eljárás egy termék előállításának gazdaságosabbá tételéhez az olcsóbb, kevésbé jó minőségű alapanyagok használata. Nem mindegy ugyanis, hogy egy sütemény vagy torta tojáspor helyett igazi tojásból, tortabevonó helyett minőségi, 70-80 százalékos kakaótartalmú belga csokoládéból vagy pótlékok helyett igazi dióból készül.

Előbbiekkel olcsóbb az előállítás, míg utóbbiak alkalmazásával finomabb, minőségibb, így óhatatlanul drágább lesz az édesség.

Szintén a termékek kinézetét javítják a különféle színezékek. Azt javasoljuk, hogy óvakodjanak az igen élénk, természetellenes színű édesipari- vagy cukrásztermékektől, mert az esetek többségében természetes (ez még a jobb eset) vagy épp mesterséges színezékekkel érik el az élénk színt.

Szintén veszélyes, egészségre káros lehet, ha egy kenyér vagy sütemény tartósítószert tartalmaz. Lehet, hogy pár nappal tovább eláll ugyan a termék, a fogyasztók szervezetének azonban egyáltalán nem tesznek jót ezek a mesterséges anyagok.

Különösen aggasztó tendencia napjainkban a térfogatnövelő szerek jelentős elterjedése, az, hogy a készítők egyre kisebb tömegből egyre nagyobb térfogatot szeretnének előállítani.

A légbefúvatással készült cukrászati habok és krémek, a gyakran tejsavóból készült, ízesített tej alapú desszertek, a növényi alapú tejszínhabok, amelyek órákig nem esnek össze, a hatalmasnak látszó, ám belül szinte csak levegőt tartalmazó kenyerek, zsömlék és kiflik mind észrevétlenül részévé váltak étrendünknek.

Jó és kerülendő térfogatnövelő szerek

Félre ne értsék, tisztában vagyunk vele, hogy a térfogatnövelés egyidős a sütéssel. Könnyebb, levegősebb, ezzel finomabb lesz a kenyér, ha kovásszal készül.

A kovász ugyanis, mint természetes térfogatnövelő gondoskodik arról, hogy a tésztában apró gázbuborékok képződjenek, amelyek szépen eloszlanak és megnövelik annak térfogatát, ráadásul a sülés során keletkező illatanyagok és ízek jobban átjárják a kenyeret.

A természetes térfogatnövelők összetevőnek számítanak és akként vannak feltüntetve a terméken vagy a honlapon. Ezzel szemben a kémiai térfogatnövelő szerek adalékanyagnak számítanak és így is kell őket vásárlók számára feltüntetni. Ezeket az anyagokat (többek között a nátrium-karbonátok, kálium-tartarát vagy guarmagliszt) gyakran E-számmal jelölik.

Vásároljunk tudatosan!

Sajnos sokszor olyan termékekben is jelen vannak a mesterséges adalékanyagok, amelyek magukat egészségesnek hirdetik.

A „mentes” felirat és címke nem jelenti automatikusan azt, hogy az a termék valóban jó minőségű. A Zelenák Sütiház vásárlóit azonban nem érhetik ilyen csalódások, a mi süteményeink és termékeink ugyanis semmilyen káros anyagot nem tartalmaznak, vagyis mindenmentesek, mivel ellenőrzött, természetes és egészséges, prémium minőségű alapanyagokból, garantáltan gluténmentes cukrászműhelyünkben készülnek.

Minden termékünk rendelkezik összetevő-leírással, allergén- és tápanyag-táblázattal, hogy azokat cukorbeteg, allergiás és fogyókúrázó vagy diétázó vendégeink és vásárlóink biztonsággal fogyaszthassák.

Jöjjenek be hozzánk, vagy nézzenek körül a webshopban és ellenőrizzék!

Kosár