Új címünk: 1105 Gitár utca 4  | NYITVATARTÁS: kedd-péntek: 10-18, hétvége: 10-18
Torta rendelés 4 nap. Azonnal elvihető desszertjeinkről érdeklődjön telefonszámunkon. 

Bejgli történet – mákos vagy diós?

A hiedelem szerint, ha mákos bejglit fogyasztunk, bőséget és termékenységet „hozunk” a házra, a diós változattal pedig megvédjük otthonunkat a rontásról. Mi természetesen azért fogyasztjuk, mert imádjuk a műhelyünkben készülő garantáltan glutén-, cukor- és tejmentes verziót, amelyek mindegyike tökéletes dísze lehet a karácsonyi asztalnak.

Lengyel barátainktól

Hiteles forrás nincs, így csak feltételezhető, hogy a mákos bejgli „őse”, a mákos tekercs. Ennek a süteménynek orosz, dán, olasz és izraeli változata is ismert, ugyanakkor Lengyelországtól a Balkánig előszeretettel fogyasztják. Ha hihetünk egyes leírásoknak, akkor azt kell mondjuk, ezt a finomságot lengyel barátaink ismerik a legrégebb óta.

Örmény eredetű a bejgli?

Egyesek állítják, hogy a bejgli alapja egy XIV. századi sziléziai kalácsfajta, ugyanakkor mások úgy tartják, hogy az őse egy örmény eredetű sütemény. Feljegyzések szerint Krakkóban 1610-ben, míg Bécsben 1683-ban készült el az első mákos tekercs.

Bejgli eredete: Eredetileg patkó formában

Az talán nagyobb bizonyossággal állítható, hogy a neve a jiddis eredetű Beigl-ből származik. Ez pedig a német nyelvterületen a beugen, azaz a meghajlít szóból eredhet – erre utal a neve az osztrákoknál, azaz a Beugel. A Beigl patkó formájú sütemény volt, amelynek – szintén feltételezés, de – köze lehetett az Amerikában közkedvelt bagel nevű lyukas péksütihez. Ez ugyanis eleinte töltetlen volt, később azonban már mákkal kínálták. Manapság leginkább a pozsonyi kiflihez lehetne hasonlítani.

Pozsonyi kifli rokona?

És ha már szóba került a pozsonyi kiflit… A bejglinek és pozsonyi kiflinek több közös jellemzője is van. Amellett, hogy hasonló a tészta és a töltelék is, állítólag egy pozsonyi cukrász Miklós napján ajándékozta meg a gyerekeket a mákos tekercs kicsinyített változatával. Akkoriban még a mák is helyet kapott a nevében: makowiec-nek nevezték.

Első említés: Magyar nemzeti szakács-könyv

Magyarországon az első mákos tekercsről a XIX. században megjelent Magyar nemzeti szakács-könyv jegyez, amelyet Czifrai István jegyez. A „Posonyi finom mákos kaláts” fokozatosan vált népszerűvé, majd került a karácsonyi asztalra.

Családi program

Nagyszüleink idejében a bejgli készítés családi programnak számított: közösen darálták a mákot, törték a diót, azaz készítették elő a tölteléket is. A tészta gyúrásában kicsik és nagyok egyaránt részt vettek, ahogy a nyújtásban és a feltekerésben is. Az évek során a töltelékek listája bővült, de az igazi klasszikus akkor is a mákos és a diós maradt.

Sok-sok töltelékkel

És hogy milyen a tökéletes bejgli? Megkérdezhetünk bárkit, minden bizonnyal azt mondaná, hogy az, amiben sok-sok töltelék van. A teteje pedig szép márványos, enyhén repedezett, maga a tekercs tökéletes aranybarna, az illata pedig ellenállhatatlan, igazi „Karácsonyt idéző”.

Glutén-, cukor- és tejmentesen bejgli

Sütiházunk bejglijére szerencsére a korábbi állítások mindegyike igaz. Sőt még van egy jó hírünk: amellett, hogy külsőre tökéletes, belsőre pedig isteni finom, még glutén-, cukor- és tejmentes is, így teljes mértékben alakbarát, sőt IR-esek és cukorbetegek is fogyaszthatják.

Bejgli sütés? Bízza ránk!

Tökéletes bejglit sütni nagy gyakorlatot és hozzáértést kíván. Ha nem szeretne órákat tölteni a konyhában és a sütő ablakából szemmel tartani a sütés folyamatát, illetve azon „izgulni”, hogy ne repedjen szét, vagy csak biztosra menne, mert gluténérzékeny van a családban, akkor bízza ránk a bejgli sütést. Mi már több éves rutinnal rendelkezünk, és ami a legfőbb, minőségi alapanyagokból a legnagyobb gondossággal és szeretettel készítjük a garantáltan gluténmentes bejgliket.

 

A bejglik mellett tőlünk az előző évekhez hasonlóan most garantáltan gluténmentes bejglit is rendelhet ide kattintva! Rendelje meg otthonról IDE kattintva. Hívjon minket a +36 30 384 1238 -as telefonszámon, írjon a rendeles@zelenaksutihaz.hu e-mail címre vagy adja le rendelését személyesen

 

Kosár