Új címünk: 1105 Gitár utca 4  | NYITVATARTÁS: kedd-péntek: 10-18, hétvége: 10-18
Torta rendelés 4 nap. Azonnal elvihető desszertjeinkről érdeklődjön telefonszámunkon. 

Cöliákiás a családban, avagy az államtól igénybevehető támogatások

Magyarországon – de valószínű az egész világon – bár egyre többeket érint valamilyen étel intolerancia, a valódi ételallergiások – például cöliákiások – száma jóval kevesebb. És mivel ez az ételallergia sokkal veszélyesebb, akár halálhoz is vezethet, ezért óriási terhet ró az érintett személyre és családjára. A 335/2009. (XII. 29.) Kormány Rendelet alapján súlyos fogyatékosságnak minősül, így a cöliákiás gyermek után – kevesen tudják, de – magasabb összegű családi pótlék jár és egyéb ellátások is igénybevehetők.

Ételallergia vagy intolerancia

Mielőtt továbbmennénk, érdemes tisztázni, hogy mi is a különbség az ételérzékenység vagy intolerancia és az ételallergia között. Az ételallergia nagyjából a felnőttek 2, míg a gyerekek 6 százalékát érinti. Ennél jóval több emberre jellemző az intolerancia, amely bizonyos ételek elfogyasztása után, kellemetlen tünetek formájában jelenik meg. Az immunrendszert ez nem érinti.

 

Kinövi vagy nem?

Az ételallergia leggyakrabban csecsemőknél jelentkezik, azonban a kor előrehaladtával sokuk kinövi tej, szója, búza vagy éppen tojás allergiáját. Azonban aki a dióval, mogyoróval, hallal vagy rákkal szemben makacs vagy súlyos allergiás tüneteket mutat, azt valószínűleg élete végéig elkíséri.

 

Mi a cöliákia

Egyre gyakoribb az úgynevezett cöliákia, ami egy autoimmun betegség. Kiváltója nem maga a liszt, hanem a glutén egyik fehérjecsoportja, a gliadin. Egész szervezetet érintő betegségről van szó, amely nemcsak emésztőrendszeri tüneteket, hanem egyéb szervekre kihatókat is produkál.

 

Nem gyógyítható, csupán kezelhető

Lényege, hogy a szervezet saját maga ellen indít immunválaszt, amely előidézi a vékonybélbolyhok pusztulását. Így nem szívódnak fel a tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok, azaz felszívódási zavar alakul ki. A tünetek erőssége egyénenként változó: van, aki észre sem veszi, míg mások életminősége jelentősen romlik a betegség súlyossága végett. A cöliákia nem gyógyítható, csupán kezelhető gluténmentes diétával (szigorúan ki kell iktatni az étrendből a glutént tartalmazó elemeket).

 

Cöliákiás után magasabb összegű családi pótlék

Mivel a cöliákia súlyos fogyatékosságnak számít, ezért cöliákiás gyermek után a szülő magasabb összegű családi pótlék igénybevételére jogosult. Ezt az igénylő lakóhelye vagy tartózkodási helye szerint illetékes Kincstárnál lehet igényelni. A kérelemhez csatolni kell az „Igazolás tartósan beteg, illetőleg súlyosan fogyatékos gyermekről” elnevezésű nyomtatványt, amelyet a gyermekklinika, gyermekkórház, kórházi gyermekosztály, szakambulancia, szakrendelő vagy szakgondozó intézmény szakorvosa ad ki. (A cöliákiás felnőtteknek személyi jövedelmadó kedvezmény jár, amit a súlyos fogyatékosságról szóló orvosi igazolás alapján lehet igénybe venni. Az orvosi igazolást a nyilatkozathoz nem kell csatolni, de az igazolást az elévülési időn belül meg kell őrizni. A személyi kedvezménynek az adóelőleg megállapításánál történő érvényesítését a munkáltatótól lehet kérni. A nyilatkozat alapján a munkáltató a levonandó adóelőleget havonta az adóév első napján érvényes havi minimálbér 5 százalékának megfelelő összeggel csökkenti.)

Egyéb ellátásokra is jogosult

A magasabb összegű családi pótlék mellett a cöliákiás gyermek egyéb ellátásokra is jogosult, úgymint közgyógyellátás, ingyenes tankönyvellátás, gyermekétkeztetés esetén 50%-os mértékű térítési díj-kedvezmény, gyermekgondozási segély 10 éves korig, ápolási díj, ha önmaga ellátására képtelen, és állandó felügyeletre, gondozásra szorul, illetve utazási kedvezmény, utazási költségtérítés.

Közgyógyellátási igazolvány

Az egészségi állapotuk megőrzéséhez és helyreállításához kapcsolódó kiadásaik csökkentésére a cöliákiásoknak közgyógyellátási igazolvány adható ki. Ennek megállapításához szükséges kérelmet a lakóhely szerint illetékes önkormányzat jegyzőjéhez kell benyújtani.

Utazási kedvezmény

Az utazási kedvezmény és költségtérítés vasúti személyszállítás, HÉV, vagy helyközi autóbusz igénybevétele estén a jegy- és bérletkedvezményt jelent, amelynek mértéke 90-90%. (A kísérőt a 90%-os mértékű bérletkedvezmény nem illeti meg.) Helyi közúti és kötöttpályás közlekedés esetén a bérletkedvezmény mértéke 100%, amely a kísérőt is megilleti.

 

Tankönyv és étkeztetés

A tankönyvtámogatás igénybevételéhez az igényjogosultságot az iskolai tankönyvrendelés elkészítése előtt, az iskola által meghatározott időben kell bejelenteni. Gyermekétkeztetésnél a kedvezmény mértéke az intézményi térítési díj 50%-a, amit nappali rendszerű oktatásban való részvétele befejezéséig biztosítanak a cöliákiás gyermeknek.

 

Nálunk minden gluténmentes

A szigorúan betartott gluténmentes étrend nagyon fontos, ugyanakkor sok lemondással jár. Szerencsére azonban nem minden finomságnak kell búcsút inteni. Cukrászdánkban minden étel és alapanyag garantáltan glutén- és keresztszennyeződés mentes, így bátran fogyaszthatnak, sütizhetnek, fagyizhatnak nálunk cöliákiások is. Születésnapra pedig bármely formatorta kívánságot teljesítünk, természetesen garantáltan gluténmentesen.

Szeretettel várunk mindenkit!

 

A magasabb szintű családi pótlékról és a különböző kedvezményekről további információt a Nemzeti Erőforrás Minisztérium honlapján talál. Egyéb érdekességeket és információkat pedig a www.liszterzekeny.hu weboldalon.

Kosár