Új címünk: 1105 Gitár utca 4  | NYITVATARTÁS: kedd-péntek: 10-18, hétvége: 10-18
Torta rendelés 4 nap. Azonnal elvihető desszertjeinkről érdeklődjön telefonszámunkon. 

Egy ital, aminek mindig itt az ideje: a tea

Ősidők óta a víz mellett a tea a legkedveltebb és legtöbbet fogyasztott ital. Nincs a Földnek olyan szeglete, ahol eme finom nedűt ne kortyolgatnák nap mint nap. Ezért aztán képtelenség volna – még hozzávetőlegesen is – meghatározni, hogy mennyi tea is fogy a világon huszonnégy óra alatt.

Legyen akár afrikai sivatag, orosz sztyepp, vagy szibériai tajga, nincs olyan ház, kunyhó és sátor, ahol ne ezzel köszöntenék a hajnalt, esetleg búcsúztatnák a lenyugvó napot. Mivel a tea ma már nem számít luxuscikknek, bárki számára elérhető. Elkészítéséhez pedig csak forró víz és némi teafű kell…

 

A véletlen műve

A legenda szerint a teát ötezer esztendővel ezelőtt egy kínai császár, Chen Nung fedezte fel. Egy alkalommal ugyanis a császári kertben vadon növő teabokrokról a kósza szél néhány levélkét véletlenül az uralkodó forró vízzel teli ivócsészéjébe pottyantott, amelynek aromája lenyűgözte a császárt.

A tea kezdetben kínai államtitok volt. (Olyannyira, hogy az ital története közel 3000 éven keresztül csak Kínára korlátozódik.) Később azonban néhány merész buddhista szerzetes Japánba csempészte a cserje magját, így a frissítő nedű elindulhatott világhódító útjára.

 

Az ötórai tea

Azt talán még álmában sem gondolta volna a bedfordi Anna hercegnő, hogy az általa kezdeményezett szokás egyszer majd az angol életmód szerves részévé válik.

Amikor ugyanis Anna a XIX. század közepén bevezette az ötórai teát, egész egyszerűen praktikus okok vezérelték. Abban az időben az volt a szokás az arisztokrácia körében, hogy a bőséges villásreggeli után csak este nyolc órakor vacsoráztak. A hercegnő – mivel a két étkezés között nagyon megéhezett – arra kérte a személyzetet, hogy öt órakor szolgáljanak fel neki teát és kalácsot. Könnyen lehet, hogy ez a szokás elsőként azok körében terjedt el, akiknek gyomra Annáéhoz hasonlóan délutánra már bizony korogni kezdett. Az ötórai tea később a világ sok országában meghonosodott, még ha nem is vált olyan meghatározó szertartássá, mint Angliában.

 

Ahány ház, annyi szokás

A kínaiak teát isznak újévkor, leánykéréskor, házasságkötéskor, de az általános iskolákban a tanév első napját is teázással kezdik. A japánoknak is saját teaszertartásuk van, a chanoyu, amely azonban rendkívül bonyolult és hosszadalmas, ezért csak az előkelő körökben terjedt el. Az oroszok híres szamovárjai nem teafüvet, hanem teasűrítményt tartalmazó kivonatot rejtenek. A csészékbe negyedrész sűrítményt tesznek, erre öntik a forró vizet. Teázási szokásuknak még egy érdekes teafogyasztási technika is része, amely abból áll, hogy szájukba vesznek valamilyen lekvárt vagy egy kis cukrot és úgy szürcsölik a teát.

A törökök az oroszokhoz hasonlóan szintén sűrítményt hígítanak vízzel, teájukat azonban nagyon pici üvegpohárból isszák, így az rendkívül erős.

 

Fehér, zöld, fekete és sárga tea

A fehér tea a legfrissebb hajtásokból készül. Ezeket a tealeveleket csak szárítják és válogatják. Zöld tea esetében általában csak hevítik a leveleket, azok semmiféle erjesztési fázison nem mennek keresztül. A hevítés következtében zöld színüket és friss ízüket megőrző levélkéket a napon szárítják. Fekete teáknál a szárításban és az erjesztésben rejlik a titok, emellett a teát rendkívül magas páratartalmú helyiségben, 29 °C-on tárolják. Intenzív ízüket úgy nyerik el, hogy a leveleket sodrás közben szétroncsolják. A sárga teát a zöldhöz hasonlóan készítik el: felhevítik a frissen szedett leveleket, majd ezután nem napon szárítják, hanem magas páratartalmú helyen erjesztik őket.

 

A világ teái

Kínában az Oolong tea örvend a legnagyobb népszerűségnek, gyümölcsös aromája frissítő hatású. A közismert ceyloni tea Srí Lankáról származik. Ezt a fajtát finom aromája miatt általában minden teakeverékhez hozzáadják. Az ország híres még fahéjáról is. A Ceyloni fahéj mézben erős antimikrobiális, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő és vérrögképződést gátló hatású. A szervezetet egészségesen tartó antioxidánsok, polifenolok és ásványok (kalcium, mangán, vas és rostok) különleges forrása.

Az Argentin chilis mate tea vitalizál, élénkít. Ha ezt fogyasztjuk, könnyedén elhagyhatjuk a kávét. Az egyik legnemesebb teafajta a Himaláján termesztett Darjeeling 2000 méter feletti magasságban nő. Ezt az italt inkább citrommal ízesítik, mint tejjel.

 

Afrika forró italai

Afrika két teafajtájáról híres: az egyik a Honeybush, amelyet gyomorpanaszokra és megfázásra ajánlanak, emellett koffeinmentes és enyhén mézízű, a másik pedig a Rooiboos, amely Dél-Afrikából származik, nyugtató hatású, szintén koffeinmentes, ám aromája sokkal fűszeresebb. Isteni finom és kedvező élettani hatásokkal bír az Afrikai vörös tea naranccsal és vaníliával, amely a szintén Dél-Afrikából származó vörös fokföldirekettye (Aspalathus linearis) hajtásaiból készül. Ásványi anyagokban gazdag, cserzőanyag-tartalma alacsony, antioxidáns tulajdonságánál fogva lassítja az élettani öregedést.

 

Japánok kedvence: zöld tea

A zöld tea Japánból ered és általában étkezés után fogyasztják. A Japán zöld tea wakame algával a japán nők titkos itala. A wakame alga ugyanis híres fogyasztó hatásáról. Egyedi íze miatt élvezet a fogyasztása.

Japán zöld tea wakame algával mézben gazdag aminosavakban, fehérjében, a tea olajaiban, C-, A-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, E-, K- és H-vitaminokban, és ásványi anyagokban. Emellett igazi antioxidáns bomba: hetvenszer magasabb az antioxidáns tartalma, mint például a narancsnak. Leköti a szabad gyököket, a bőrt feszesíti, méregteleníti.

A „felkelő nap országából” származik a Matcha nevű zöld tea is, amelyet porrá őrölt tealevélből készítenek. Igen sűrű, szinte habart ital készül belőle.

 

A tea jótékony hatása

A tea tartalmaz illóolajokat, káliumot, kalciumot, krómot, magnéziumot, cinket, vasat, rezet, foszfort, nátriumot, magnéziumot és fluort, C-, B-, E-vitamint, valamint karotinoidokat. Kínai tudósok és orvosok szerint a tea vértisztító hatású, javítja az emlékezetet és a koncentráló képességet. Egyes vizsgálatok kimutattak a teában egy vegyületet, amely segít a májnak a méregtelenítésben, ezáltal bizonyos mértékig véd a környezeti ártalmak és mérgek ellen.

Legfrissebb kutatások szerint az étkezés utáni teázás csökkenti a vérnyomást, emellett jótékonyan hat a szív- és érrendszerre. A szervezet vízháztartását már négy csésze tea képes helyreállítani. Ez a mennyiség pedig egyúttal fedezi a napi fluorszükséglet 45 %-át.

 

Gyere és válogass kedvedre a Herbatea Manufaktúra hazai, minőségi alapanyagokból családi vállalkozásban készülő több mint 50 féle gyógynövényteái, gyógynövényes mézei, szirupjai és fűszerei között. A termékek hozzáadott tartósítószert, ízfokozót és aromát nem tartalmaznak.
Óvd az egészséged és rendeld érintésmentesen házhoz a Herbatea Manufaktúra termékeit, amelyek közül IDE kattintva válogathatsz!

Kosár