Új címünk: 1105 Gitár utca 4  | NYITVATARTÁS: kedd-péntek: 10-18, hétvége: 10-18
Torta rendelés 4 nap. Azonnal elvihető desszertjeinkről érdeklődjön telefonszámunkon. 

Koronavírus-helyzet: maradjon otthon és helyette rendeljen házhoz

Mindent megteszünk, hogy a kialakult rendkívüli veszélyhelyzetben gondoskodjunk az ételérzékenyekről és senki ne maradjon gluténmentes sütemény és kenyér nélkül. Ahelyett, hogy a boltunkban várnánk Önöket szeretettel, most inkább azt javasoljuk, rendeljenek weboldalunkon kiszállítással vagy Wolt-on és Netpincéren keresztül, azonnali házhoz szállítással. 

Mivel állunk szemben?

A koronavírusok lipid burokkal rendelkező, egyszálú RNS vírusok. A 2019 végén, Vuhanban kialakult, a béta-koronavírusok családjába tartozó új koronavírus a COVID-19. A fertőzés forrása jelenleg ismeretlen. Egy még nem beazonosított állatfaj segítségével jutott át a vírus denevérekből emberre. Később igazolták, ember is lehet fertőző forrás.

 

Terjedés és fertőzés

A terjedésének módja emberről emberre jellemzően cseppfertőzéssel és fertőzött váladékokkal történő direkt vagy indirekt kontaktussal történik. A lappangási idő jelenlegi adatok szerint 5-6 nap (2-12 nap). A fertőzőképesség egyébiránt valószínűleg a tünetek súlyosságával arányos. Tartama nem ismert.

 

Védekezés

Mivel ahogy azt az előbbiek során említettük, a vírus elsősorban emberről emberre terjed, így azokat a helyeket érdemes elsősorban kerülni, ahol sokan fordul meg, kisebb vagy nagyobb helyen és esetleg megfoghatnak egymás után ilyen-olyan tárgyakat, eszközöket, kilincset, bármit. Az alapos kézmosás és az odafigyelés azonban sokat segít ebben a helyzetben is.

front view doctor with medical mask holding up torn paper with coronavirus 23 2148445065
Néhány óra alatt

Bár nincs pontos adat, szakemberek szerint a koronavírus szilárd felületen néhány óra alatt elpusztul magától. Ahhoz, hogy ennél tovább is „életben maradjon”, kedvező feltételekre van szükség. A környezeti hatások azonban szerencsére nem előnyösek számukra. Amennyiben mégis attól tartasz, hogy egy felület fertőzött, egyszerű háztartás fertőtlenítőszerrel tisztítsd meg.

 

Rendelés előnyei

Ha weboldalunkról vagy ételrendelő oldalak valamelyikéről rendel (Wolt vagy Netpincér), az első és legfontosabb, hogy nem kell kimozdulnia otthonról, ami a vírus terjedésének lassítását jelentősen befolyásolná. Nem kell tömegközlekednie sem, így nem fordulhat elő az, hogy egy villamoson sokáig közel kell állnia emberekhez, esetleg megfogni utánuk a fogantyúkat, leszállás jelző gombokat.

crop man holding bo delivery 23 2147767555

A választás

Arról nem is beszélve, hogy a weboldalunkon nincs tömeg, nem kell sorban állnia: csak azonnal leadnia a rendelést és várni a futárt. A legtöbb időbe ebben az esetben csak az telhet, hogy hosszú percekig töpreng a gép előtt ücsörögve, hogy a 3 hétig tartós gluténmentes kenyeret, a 2-3 hétig tartós paleo-vegán linzert vagy a gluténmentes dobos torta szeletet válassza. Komoly dilemma. Mi már csak tudjuk! (Jelen esetben azonban a legjobb lesz mindhármat, egyszerre!)

 

A futárok is óvatosak

Ebben a rendkívüli veszélyhelyzetben a futárszolgálatok is fokozottan figyelnek a biztonságra. Ha beteg a futár, értelemszerűen nem is mehet dolgozni. Kérésére pedig – ha előre kifizette a megkívánt gluténmentes süteményeket – a kilincsére akasztja a csomagot, így még vele sem kell találkoznia vagy érintkeznie.

 

Készpénz vagy kártya

És ahogy már említettük, készpénzes fizetés helyett érdemes ebben az időszakban inkább kártyával vagy mobiltelefonnal fizetni, hiszen a papírpénz és az érmék felületén akár órákig is életképes marad a vírus. (Így a futárral nem kell kontaktusba lépni.)

 

Habár jelenleg nincs a vírusnak ismert ellenszere, gyógymódja, a fertőzés terjedése lassítható, ha megtesszük a szükséges óvintézkedéseket. Első és legfontosabb, az alapos és rendszeres szappanos kézmosás, a kézfertőtlenítés, a felületek rendszeres fertőtlenítése. És a legfőbb, amit tehetünk, ha otthon maradunk. (És otthonról rendelünk mentes kenyeret és süteményeket.)

Vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra!

 

(Forrás: a Nemzeti Népegészségügyi Központ 2020. március 2-án nyilvánosságra hozott Eljárásrendje a 2020. évben azonosított új koronavírussal kapcsolatban)
Kosár