Új címünk: 1105 Gitár utca 4  | NYITVATARTÁS: kedd-péntek: 10-18, hétvége: 10-18
Torta rendelés 4 nap. Azonnal elvihető desszertjeinkről érdeklődjön telefonszámunkon. 

Megszomjazott? Jöjjön be, töltse újra!

Nagy örömmel és büszkén jelentjük be, hogy a Zelenák Sütiház is csatlakozott a Refill – töltsd újra programhoz! Ha megszomjaztak és a környékünkön járnak, jöjjenek be bátran, mi pedig ingyen teletöltjük a magukkal hozott palackot vagy kulacsot friss csapvízzel.

A kezdetek

A kezdeményezés Angliából egész pontosan Bristolból indult, ahol a City to Sea civil szervezet arra a felismerésre jutott, hogy az ivóvizes PET-palackok háttérbe szorításával jelentősen lehetne csökkenteni a műanyag szemét keletkezését.

Elindították kampányukat, amelyhez csatlakozva különböző vállalkozások felajánlhatják, hogy a betérők üvegét csapvízzel töltik fel.

Különböző üzletek, kávézók, benzinkutak csatlakoztak, a matricával jelölt az ingyenes újratöltő pontokról pedig adatbázist építettek és mobilapplikációt fejlesztettek, hogy a városban könnyen megtalálhatóak legyenek.

Mivel mind a tiszta ivóvíz problémája, mind a műanyag-hulladék keletkezésének kérdése igen fontos és egyre égetőbb gondot jelent, a kezdeményezés igen hamar elterjedt Angliában, majd Európában is, ahol Berlin lett az első metropolisz, amely csatlakozott.

A program népszerűségét számos előnye indokolja: visszaszorul a műanyag palackok használata, jóval olcsóbb megoldás, mint az ásványvíz vásárlása, ráadásul a vállalkozásoknak is jól jön, hogy többen térnek be hozzájuk, hiszen így könnyen szerezhetnek új vásárlókat.

A Refill program Magyarországon

Több hazai időszakos kezdeményezést követően a Refill program hazánkban is gyökeret eresztett.

Legnagyobb örömünkre mind Budapesten, mind vidéken egyre több tagot számlál az a vendéglátóhelyekből, üzletekből és irodákból álló hálózat, amelynek tagjai vállalják, hogy ingyen, egyéb fogyasztás nélkül is újratöltik a hozzájuk betérő, szomjas vendégek palackját vagy kulacsát vízzel.

Így nem kell feleslegesen és drágán ásványvizet vagy üdítőt venni, majd az annak jellemzően műanyag csomagolását alig néhány perc után a kukába dobni. Ennyi feleslegesen megvásárolt műanyagpalackkal is kevesebb.

refill logo

A programban résztvevők bejáratán kék matrica jelzi, hogy csatlakoztak a kezdeményezéshez.

Hogyan találhatóak meg vízvételi helyek?

A kozkutak.hu vagy a refill.hu weboldalakon található térkép segítségével könnyen megtalálhatóak a tartózkodási helyünkhöz vagy úticélunkhoz legközelebb eső, zöld vízcseppel jelölt résztvevők – köztük már a Zelenák Sütiház is.

A térképen halványkékkel jelölve vannak továbbá a tavasztól őszig használható közkutak és a források, illetve pirossal a tűzoltócsapokból kialakított ivócsapok is. Az Ivócsap projekt lényege, hogy egy egyszerű szerkezet bármely tűzcsapot képes ivócsappá alakítani, anélkül, hogy a tűzbiztonsági funkciója sérülne.

Igazán örömteli, hogy cégünkhöz hasonlóan további helyek is csatlakoznak a kezdeményezéshez és a zöld pontok folyamatosan bővülnek. Elkészült a bejelentő ív, melynek segítségével könnyedén feltölthetők a térképre az új pontok, a csatlakozás tehát igen egyszerű.

A kezdeményezés legfrissebb híreit a Refill – Töltsd újra Facebook oldalán is megosztja, érdemes tehát követni.

Kövessék a mozgalmat, keressék a Refill matricát és csatlakozzanak az újratöltő helyekhez! Ha pedig a környékünkön van dolguk, jöjjenek be hozzánk friss vízért! Természetesen, ha a kutya is elkíséri Önöket, ő is vendégünk egy tál friss vízre!

Várjuk Önöket szeretettel!

Kosár