Új címünk: 1105 Gitár utca 4  | NYITVATARTÁS: kedd-péntek: 10-18, hétvége: 10-18
Torta rendelés 4 nap. Azonnal elvihető desszertjeinkről érdeklődjön telefonszámunkon. 

Mekkora egy gombóc, Artúr? avagy mennyi fagyit kapok a pénzemért…

Hány dekás egy gombóc és miért annyi az ára, amennyi? Ezek a kérdések már biztosan benned is felmerültek valamelyik fagyizásod során. Mi nem árulunk zsákbamacskát (zsákbamacska fagyit meg végképp), úgyhogy elmondjuk neked, nálunk miből készül a fagyi, mekkora egy normál gombóc és mekkora a bébigombóc és mennyibe kerül. Így biztosan nem érhet meglepetés!

Mielőtt rátérnénk a “mai” fagyikba belekóstolnánk, utazzunk kicsit vissza a történelemben és nézzük meg, hogy ki vagy kik nyaltak először fagylaltot vagy legalábbis arra nagyon hasonlító édességet…

Tudtad, hogy már az ókori görögök is hódoltak eme hideg élvezetnek? Sőt Hippokratész valóságos gyógyszernek tartotta, ugyanakkor fogyasztásában mértékletességre intett mindenkit.

A hóból, rózsavízből, méz és gyümölcsök keverékéből készített „fagyielőd” Néró nagy kedvence volt. Egyes források szerint képes volt imádott édességéhez akár több száz kilométerre fekvő hegyekből jeget hozatni.

A fagylalt később, Itáliában kezdte meg igazi fénykorát: egy palermói úriember, Francesco Procopio del Coltelli volt az első ember, aki nem jeget vagy havat kavart össze, hanem hűtött edényben forgatott masszaszerűséget gyártott.

A francia udvar is imádta ezt a mennyei édességet: Lajos udvarában előszeretettel szolgálták fel. Ráadásul az első kávéház – ahol fagyit lehetett kapni –, szintén itt, Párizsban nyitott.

Magyarországon a XIX. században terjedt el a fagyizás, és akkor is csupán a gazdagok körében. Az első hideg finomságokat jéggel és vízzel készítették. Igazi fagylaltnak onnantól nevezzük, amikor már tejet vagy tejszínt is hozzáadtak.

A neve ekkor még jegeczedett tejhab, fagyos vagy hideg nyalat volt. Eleinte fém vagy üvegkelyhekben tálalták. A tölcsér, azaz feltalálásának nevén spanyol tekercs, csupán az 1903-as szabadalmaztatását követően terjedt el.

Ma már teljesen természetes számunkra, hogy nyáron egy utcában akár több fagyizót is találunk, akár 15-20 féle fagyalt választékkal. Persze, ezek ára sem 5 Ft már, mint ahogy az a ’80-as években volt. És nyilván a fagyi készítés is változott: az alapanyagok, összetevők, a gépek sem ugyanazok ma már, mint azelőtt.

Ez természetesen nagyszerű hír valahol, hiszen korábban még elképzelhetetlen volt, hogy gluténmentes vagy akár cukor- és laktózmentes fagylaltot fogyasszunk, ami most már elérhető egyes fagyizókban, cukrászdákban, így nálunk is.

Sütiházunkban tradicionális főzött, garantáltan gluténmentes fagyi készül, rengeteg tojással, növényi tej vagy tejszín alappal. Tartósítószer, adalékanyag, mesterséges színezék vagy habosító anyag nélkül. A gyümölcsfagyik pedig jó sok igazi gyümölcsből készülnek.

De visszatérve a gombóckák árára. Nemcsak az a lényeg, mekkora egy gömb, hanem az is fontos, hogy az hány dekás. Nálunk egy gombóc mentes fagylalt 4-5 dekás (a kanál 4 dekás, de a fagyink 5 deka, mivel mi telepakoljuk valódi alapanyaggal) és egy gombócka ára 400 Ft.

Már nálunk is kapható az 1,4 dekás bébigombóc is (az ára 200 Ft), így ha nem tudsz dönteni, mert többféle kedvenced van, kérhetsz többféle ízből, hogy mindet megkóstold. A fagyikehelybe így több kis gömböt pakolunk, ami így olyan lesz, mint egy szőlőfürt vagy kicsi gyöngysor.

De kérhetsz a kávédba is bébigombócot, amivel még a legrosszabb napod is garantáltan feldobhatod, hiszen a hűs és édes fagyika még a legegyszerűbb, hétköznapi feketéből is ünnepnapot varázsol. A „hab a tortán” pedig, ha még növényi tejszínhabot is kérsz rá.

Gyere és fagyizz nálunk, mindennap 10 órától 18 óráig! Válaszd ki kedvenced a napi 5-8 féle, finomabbnál finomabb mentes fagyiból! Kérd kávédba vagy süti mellé! Minden kívánságot teljesítünk, ha fagyiról van szó!

Kosár