Új címünk: 1105 Gitár utca 4  | NYITVATARTÁS: kedd-péntek: 10-18, hétvége: 10-18
Torta rendelés 4 nap. Azonnal elvihető desszertjeinkről érdeklődjön telefonszámunkon. 

Március 8.: mentes tortát a hölgyeknek nőnap alkalmából

Ha a virág helyett (vagy mellé) valami különlegességgel szeretné meglepni a család női tagjait vagy hölgyismerőseit március 8., azaz nőnap alkalmából, akkor adunk egy nagyszerű tippet: ajándékozzon minőségi alapanyagokból készülő, garantáltan glutén- és keresztszennyeződés mentes tortát!

Hogy is kezdődött…

Feljegyzések szerint az Egyesült Államokban, 1909 februárjának utolsó vasárnapján tartották az első nemzeti nőnapot. Egy évvel később pedig már a Koppenhágában megrendezett II. Nemzetközi Szocialista Nőkongresszuson tettek javaslatot arra, hogy évente megemlékezzenek a „nők napjáról”.

 

Választójog megszerzéséhez kapcsolódva

Később a nők az első nemzetközi nőnapra – 1911. március 19-re – időzítették választójoguk megszerzéséért szervezett tüntetésüket többek között Ausztriában, Dániában, Németországban és Svájcban. Ez később több más országba is begyűrűzött és egyben eredményt is hozott: hat évvel később már szavazhattak a nők Oroszországban, 1919-től pedig Németországban. A francia és olasz nők azonban csak a II. világháború végétől, 1958-től a belgák, 1971-től a svájciak, 1976-tól a portugálok is élhettek ezen jogukkal. Érdekesség, hogy a liechtensteini hölgyek csupán 1984 óta adhatják le voksukat.

 

New York-i emlék

Magyarországon 1914-ben ünnepelték először a nőnapot. A dátum akkor március 8. volt. Azért (is) esett erre a napra, mivel egyes források szerint így kívántak emléket állítani az 1913-ban történt New York-i textilgyártűzben meghalt több mint száz munkásnőnek. Egy másik feljegyzésben ugyanakkor arról írnak, hogy a nők napján a 1857-es New York-i sztrájkról – ahol mintegy negyvenezer munkásnő sztrájkolt egyenlő bérért és munkaidő-csökkentésért – emlékeznek meg.

 

1977 óta hivatalos ünnep

Habár, ahogy említettük, már 1914 óta tartották a nőnapot hazánkban, kötelező csak a Rákosi-korszak óta lett. Az ENSZ-közgyűlés ehhez képest kicsit megkésve, a nők jogai és a nemzetközi béke napját (a nőnapot) 1977-ben nyilvánította hivatalos ünneppé.

 

Nőnap: virág mellé mentes torta

Virágot a virágnak – tartja a mondás. De ha szeretne ennél különlegesebb ajándékkal – mondjuk akár a virág mellé – örömet szerezni a család női tagjainak, valamint hölgyismerőseinek, akkor válogasson isteni finom mentes tortáinkból. Glutén- és egyúttal keresztszennyeződés mentes családi cukrászdánkban készülő süteményeink valóban „mindenmentesek” és nem utolsó sorban kiváló minőségű alapanyagokból készülnek. Ha bármilyen ételérzékenysége lenne vagy csupán odafigyel az alakjára – szénhidrát csökkentett finomságra fájna a foga –, szeretettel és sok-sok mentes sütivel várjuk!

Nézzen körül 5 napon belül rendelhető tortáink között IDE KATTINTVA és hívjon minket a +36 30 384 1238, ha megvan a „kiválasztott”, ami nőnapra tökéletes ajándék lesz.

Kosár