Új címünk: 1105 Gitár utca 4  | NYITVATARTÁS: kedd-péntek: 10-18, hétvége: 10-18
Torta rendelés 4 nap. Azonnal elvihető desszertjeinkről érdeklődjön telefonszámunkon. 

Mindenki karácsonyi kedvence: a szaloncukor

A szaloncukor Magyarországon annyira a karácsonyi hagyomány részét képezi, hogy nélküle minden karácsonyfa hiányosnak, befejezetlennek tűnik. A szeretet ünnepe előtt rengeteg ízben és színben kapható az üzletekben, így mindenki biztosan megtalálja kedvencét. Egy kis szaloncukor történelem!

A karácsonyfa-állítás elterjedése

Már régen is szokás volt karácsonykor örökzöld ágakkal és levelekkel díszíteni az otthonokat, azonban a teljes fenyőfa, azaz a karácsonyfa állítása új szokásként az 1800-as évek első harmadában terjedt el hazánkban, eleinte a tehetős családok otthonaiban.

Olyannyira elharapódzott ez a szokás, hogy a századfordulóra már minden decemberben karácsonyfát állított mindenki, rangtól és vagyoni helyzettől függetlenül.

Ezeket a fákat eleinte mézeskaláccsal, almával, aszalt gyümölcsökkel és különböző házi készítésű díszekkel tették karácsonyfává.

Később – természetesen a gazdag családok otthonaiból elterjedve – a vendégfogadásra használatos, francia mintára szalonnak nevezett helyiségekben kis tálkában kihelyezett, becsomagolt cukorkák is felkerültek a fára.

Szalonczukkedli vagy szaloncukor?

A reformkorban a polgári és főúri házak fogadószobáit, társalgóit szalonnak nevezték, ahol kis porcelán vagy fém tálkában, a pikszisben, apró édességet helyeztek ki és kínáltak az érkező vendégeknek.

Ez eredetileg francia cukorfondant volt, amelyet sűrűre főztek, formába öntöttek és megszárítottak. A fondant elkészítésének tudománya Franciaországból vélhetően német cukorművesek közvetítésével került hazánkba. Neve is a német megfelelőjének, a Salonzuckerl szónak magyarosításából ered.

A hagyomány szerint Jókai Mór, minden általános iskolás kedvenc kötelező olvasmányainak szerzője volt az, aki szalonczukkedliként hivatkozott rá. Az azonban bizonyos, hogy Kugler Géza 1891-ben megjelent Legújabb nagy házi cukrászat című szakácskönyvében már 17 féle szaloncukor receptjét írta le. A kötetből megismerhető volt többek között szalon-ananász czukorka és a szalon-pisztácz-czukorka elkészítésének minden fortélya is.

A szaloncukor készítését Gerbeaud Emil és Stühmer Frigyes cukrászok gépesítették, így lehetővé téve a mindenki által kedvelt édesség nagy mennyiségben való előállítását. A házi készítésű szaloncukrok mellett ugyanis minden magára valamit is adó cukrászat kínálatában megtalálható volt az apró, becsomagolt finomság.

A Zelenák-ízek

Nincs ez másként a Zelenák Sütiházban sem!

A karácsonyra készülve polcainkon már megtalálhatóak az idei első szaloncukrok!

Hogy illeszkedjenek a kínálat többi részéhez, az általunk forgalmazott szaloncukrok is többnyire glutén-, cukor- és tejmentes, paleo (IR-barát) készítmények. Ahhoz azonban, hogy cukorbeteg, inzulinrezisztens, glutén- vagy laktózérzékeny vásárlóink is nyugodtan fogyaszthassák őket, kérjük, minden esetben nézzék meg az összetevők listáját vagy kérdezzenek munkatársainktól!

Az Almitas narancsos, a közkedvelt zselés, a mogyorókrémes, a cappuccinós és a gumicukor-ízesítésű szaloncukrok mellé megérkeztek a fél kilós kiszerelésű Paleolit termékek, méghozzá kókuszos, gesztenyés, zselés és mogyorókrémes változatban, illetve a 450 grammos Egészségmarket márkából a feketeerdő, a kakaós-rumos, a zserbós, a kókuszos és a mandulás ízesítésűek.

Kínálatunk folyamatosan új ízekkel bővül, így érdemes többször is benézni üzletünkbe, hogy karácsonyra mindenki beszerezhesse kedvenc ízeit!

Ne feledjük, még karácsony előtt, december 6-án a Mikulás is megérkezik. Hogy könnyebbé tegyük dolgát, üzletünkben kétféle csokimikulás is csak arra vár, hogy hazavigye őket valaki és bekerüljenek egy-egy csizmába!

Kosár