Új címünk: 1105 Gitár utca 4  | NYITVATARTÁS: kedd-péntek: 10-18, hétvége: 10-18
Torta rendelés 4 nap. Azonnal elvihető desszertjeinkről érdeklődjön telefonszámunkon. 

Sakura és matcha – a gésák öröme

Már tart a japán ízek hete a Zelenák Sütiházban! Bár az időjárás nem feltétlenül indokolja, de a japán ízek hetén matcha és cseresznye fagyival, sakura jegeskávéval, valamint japán ihletésű édességekkel várjuk minden kedves vendégünket!

Sakura? Matcha? Mik ezek?

A sakura (tükörfordításban: öröm) a cseresznyevirágzás ünnepe. A cseresznyefa és annak virága Japán nemzeti jelképe.

A cseresznyefák néhány hétig tartó, Japán déli szigetein kezdődő, majd északon befejeződő virágzása, a sakura, igazi nemzeti ünnep, amely nem csak a japánokat, de turisták hatalmas tömegeit is lázba hozza.

A sakura idején a hagyomány szerint ki kell menni a fák közé és gyönyörködni a fehér vagy rózsaszín árnyalatú virágok szépségében. Szintén a tradíció része, hogy ebben az időszakban a japán családok vagy baráti társaságok ünnepelvén a természet ébredését és a tavaszt, virágnéző ünnepséget – ohanamit – tartanak a cseresznyefák között, amelyet kis piknikkel kapcsolnak össze. Ilyenkor a beszélgetés közben előkerül némi tea vagy akár a japán rizsbor, a szaké is.

Érdekes, ám talán kevéssé ismert tény, hogy a japán cseresznyefák virágai gyönyörűek ám meddőek, azokból nem lesz termés. A japáncseresznye különböző fajtáit ugyanis a minél tökéletesebb, fehér vagy rózsaszín, öt vagy több sziromból álló virágok miatt nemesítik. Ezek az apró, évente mindössze néhány napig látható szirmok az élettől elválaszthatatlan mulandóságot, a folyamatos megújulást, az újjászületés körforgását szimbolizálják.

A matcha tea Japán több évszázados hagyományra visszatekintő tradicionális itala, amely egyre népszerűbb és divatosabb a felkelő nap országán kívül is.

A matcha (szó szerinti fordításban: porított tea) a teanövény – Camellia sinensis – leveleiből, azok finom porrá őrlésével készül. Az így kapott, jellegzetesen zöld színű por igen koncentráltan tartalmazza a zöld tea minden egyes hatóanyagát. Hogy ezek a hatóanyagok az italban is megmaradjanak, a matcha a hagyományos fekete teákkal szemben nem erjesztéssel készül.

Szintén a matcha tea jellegzetessége, hogy az érési folyamat egy körülbelül két hétig tartó szakaszában a teacserjéket fóliákkal takarják be. A napfénytől ily módon elzárt és sokkolt növények ebben az időszakban rengeteg klorofillt és tápanyagot termelnek, ezek felelősek a matcha jellegzetes színéért és ízéért.

Az érést és az évente egy alkalommal, kézzel történő betakarítást követően a tealeveleket párolják, – a fekete teáknál rövidebb ideig – szárítják, majd gránit kövek között, lassan, finom porrá őrlik.

Ezt a kiváló és drága porból a matcha teát tradicionálisan egy teáskanál matcha por és egy harmad csésze forró, de még éppen nem forrásban lévő víz keverékével készítik, ezt követően pedig bambuszkefével addig keverik, amíg a keverék nem habzik.

Miért Önnek való?

Ennek a csodálatos zöld italnak több jótékony hatása is van szervezetünkre:

  • Az egész levél felhasználása miatt a hagyományos teáknál magasabb a koffeintartalma.
  • A természetes antioxidánsok közé tartozó katekinek jelentős mennyiségben fordulnak elő a matcha teában, így annak rendszeres fogyasztása segíti a testmozgást követő regenerációt, a zsírégetést és a méregtelenítést, emellett pedig a természetes rákkezelési program részeként is alkalmazható.
  • Lúgosító hatása miatt a kávéval ellentétben nem okoz túlzott gyomorsav-termelődést, így kiváló alternatív koffeinforrás. A benne lévő hatóanyag ráadásul fokozatosan szabadul fel, így kiegyensúlyozottabban, hosszabb ideig ad energiát.
  • A matcha teában található L-theanine növeli a koncentrációt és a mentális energiát, egyidejűleg megnyugtat és ellazít.
  • Magas antioxidáns-tartalma segíti a sejtek hidratálását és károsodás elleni védelmét egyaránt, így rendszeres fogyasztása esetén nem csak bőrünk lesz tőle szép, de az öregedési folyamatokat is lassítja.
  • A matchában lévő klorofill természetes vízhajtó, így gyorsítja az anyagcserét és elősegíti a méregtelenítést.

Mindezek mellett pedig igen finom is!

Látogassanak el hozzánk a japán hét alatt és kóstolják meg a glutén- és tejmentes matcha vagy sakura lattét akár hidegen, akár melegen elkészítve. Koffeinfüggő vendégeink kérhetik a matcha coffee lattét vagy a sakura coffee lattét is!

Amikor süt a nap, érdemes kipróbálni a matcha és a cseresznye ízét egy hűs, glutén- és tejmentes fagyiban. Vagy akár mindkettőt. Ehhez a mindkét ízt tartalmazó sakura fagyi a tökéletes választás. Sajnos idén a cseresznyefák virágzásának már vége, de nem kell ahhoz cseresznyefa, hogy élvezzük az életet.

Elég akár néhány sütemény is, amelyek az italokhoz és a fagyikhoz hasonlóan glutén- és tejmentesek, így a kazeinre és gluténre érzékenyek által is fogyaszthatóak. A japán hét keretében cukrászdánkban kóstolható a matchamisu mellett a különleges matchás sajtfelhő golyó, a sakura mousse és a gyümölcs sushi is.

Térjenek be hozzánk minél előbb, mert a japán hét olyan, mint a cseresznyefák virágzása: remek, de csupán néhány napig tart!

Kosár