NYITVATARTÁS: Kedd – Vasárnap: 10:00 – 18:00

Torta rendelés 4 nap. Azonnal elvihető desszertjeinkről érdeklődjön telefonon. 

Torták Európa minden tájáról

Németország? Oroszország? Franciaország? Olaszország? Ausztria? Tudtad, hogy pultunkban mind a négy ország „képviselőit” megtalálod? Vagyis nem. Van közöttük egy kakukktojás. Kíváncsiak vagyunk, hogy Te tudod-e!
Ha érdekel, melyik süteményünk melyik országból „érkezett” és készül el nálunk gluténmentes verzióban, akkor olvass tovább!

Fekete-erdő torta – meggyes csoda Németországból

Az 1930-as években, elsősorban német földön terjedt el a Fekete-erdő torta. Pontos eredete ugyanakkor tisztázatlan. És még az is lehet, hogy a Fekete-erdőhöz egyáltalán nem is köthető. Az egyik elmélet szerint a tetejére rászórt csokoládé hasonlít a Fekete-erdőre. Mások azonban úgy tartják, egy a Fekete-erdőből származó cseresznyepálinkáról (ami a süteménybe is kerül) kapta a nevét.

Ami a megalkotóját illeti, Josef Keller állította, ő készített először 1915-ben Fekete-erdő tortát, habár ezt nem tudta minden kétséget kizáróan bizonyítani. Bárkié is az érdem, ez a mennyei meggyes torta minden évszakban hódít. Sütiházunkban biztosan.

Hiszen glutén-, tej- és cukormentes Feketeerdő tortánk minden bizonnyal van olyan finom, mint németországi „testvérei”. Elkészítésénél a hagyományos dekorációt alkalmazzuk: kókusztejszínes krémmel vonjuk be az oldalát, meggyel és étcsokoládéval díszítjük a tetejét. És hogy mennyire finom? Az elsőt egy céges bulira vitte egy ismerősünk. Másnap annyit mondott, 5 perc alatt elfogyott.

Tiramisu torta – Ciao Olaszország!

Viszonylag újnak számít a sütemények között, mivel csupán az 1980-as években terjedt el. Másik elmélet képviselői szerint az első tiramisut a XVII. században készítették Siennában, méghozzá Cosimo di Medici toszkán hercegnek. Harmadik verzió szerint a XIX. században Camillo Cavour olasz miniszterelnököt szerették volna meglepni ezzel a finom édességgel. A legvalószínűbb ugyanakkor mégiscsak az 1980-as „születése” tűnik.

A neve azaz a „tirami sú” kifejezés jelentése „dobj fel”, ami a sütemény koffein tartalmú összetevőire, a kávéra és a kakaóra utal. És hát, aki a kávét szereti… az tutira szereti a tiramisu-t is. Hiszen az egyik legfinomabb – és minden bizonnyal legnépszerűbb is – édesség az olasz desszert, a tiramisu. Maximum, ha gluténérzékeny vagy tejet nem ihat, annak le kellett mondania róla. Mostanáig.

Ugyanis Sütiházunk szorgos és ügyes cukrászai elkészítették ennek a mennyei desszertnek a glutén- és tejmentes változatát, ami valami hihetetlenül finom lett. Ódákat tudnánk zengeni róla. De nem fogunk. Ez az a desszert, amit ki kell próbálni. Inkább mondd el Te nekünk, hogy ízlik!

Croquant – Irány Franciaország!

Tudtad, hogy a croquant szó magyarul grillázst jelent? És hát, ezzel le is lőttük a „poént”, hiszen elárultuk, hogy francia ihletésű paleo étcsokis mogyorós croquant tortánkban van némi roppanás. Ráadásul ez a tortánk annyira nagyszerű lett, hogy 2019-ben neveztük a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete által meghirdetett versenyen, ahol az Év Gluténmentes Terméke Különdíjat kapta meg.

És hogy a süteményről is essen azért szó: képzeld csak el, hogy a törökmogyoróliszttel készült puha piskótán ropogós mogyoróréteget találsz. Erre került két mennyei étcsokis-mogyorós krém, a tetején pedig lágy étcsokoládés réteg és néhány szem mogyoró teszi teljessé ezt a mogyorós-csokis csodát! Mindezt természetesen glutén-, tej-, cukor- és szójamentesen élvezheted!

Sacher torta – sütemény a szomszédból

A bécsi sütemény megálmodója Franz Sacher, aki 1832-ben alkotta meg az azóta is a nevét viselő különlegességet Metternich herceg számára. A tehetséges cukrász ráadásul ekkor csupán 16 éves volt. A sütemény a később, fia által 1876-ban alapított Hotel Sacher védjegye lett.

Sok helyen a Sacher tortát tejszínhabbal kínálják, mivel úgy tartják, anélkül kicsit száraz lenne. Nos, a miénk tuti nem. Az osztrák gasztronómia egyik legismertebb süteménye nálunk gluténmentes és mindennek mondható, de száraznak nem.

Mindenféle túlzás nélkül állítjuk, Sacher-szeletünk finomabb, mint cukros-fehérlisztes változata. Ráadásul mi kihagytuk belőle a tejet és a cukrot is. Hogy el tudd képzelni: az isteni csokis piskótát sárgabarack lekvár rétegek ragasztják össze, a tetejére pedig étcsokoládés krém került.

Oroszkrém – a nagy átverés!

Az oroszkrém torta a kis kakukktojásunk, hiszen annak ellenére, hogy a nevében szerepel az orosz szó, semmi köze ahhoz az országhoz. Sokkal inkább hazánkhoz. Habár pontos eredete tisztázatlan, bizonyos források azt állítják, hogy a torták egyik ősét tisztelhetjük „személyében”. Az alaprecepthez hasonló, habos krémmel megkent piskótalapokból álló torták ugyanis már a XVII. században elindultak hódító körútjukra.

Ami pedig a nevét illeti, hát, az bizony egy Oroszi nevű cukrásztól ered. És csak a szájhagyománynak köszönhető, hogy az i betű lekopott a végéről. Ő készítette el hazánkban először a tortát, amelyben a piskóták közé vaníliás krém került, a tetejére pedig tejszínhab díszítés.

Azt nem tudjuk, hogy ugyanolyan-e, de abban biztosak vagyunk, hogy a jelenleg kapható hagyományos verziókkal simán felveszi a versenyt sütiházunk cukrászai által készülő paleo Oroszkrém tortánk. Ráadásul a család minden tagja, még a liszt- és laktózérzékenyek is fogyaszthatják. Hagyományosan díszítjük: oldalán oroszkrémmel, tetején aszalt vagy friss gyümölccsel.