NYITVATARTÁS: Kedd – Vasárnap: 10:00 – 18:00

Torta rendelés 4 nap. Azonnal elvihető desszertjeinkről érdeklődjön telefonon. 

Év Új Gluténmentes Terméke-díj a Zelenák Sütiházban

Idén is átadták az Év Új Gluténmentes Terméke-díjat és az a megtiszteltetés ért minket, hogy a Sütiház adhatott otthont a jeles eseménynek.
A Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete Koltai Tünde elnök asszonnyal az élen, évek, évtizedek óta biztosítja a hazai termékek minőségének ellenőrzését avval, hogy szakmai támogatást nyújt a gyártóknak. Illetve élen jár és közreműködik az európai kutatásokban, ismeretterjesztésben és mindenben, ami érinti a lisztérzékenyeket vagy a lisztérzékenységet.

A díjról, azt érdemes tudni, hogy csak és kizárólag a valóban gluténmentes, megbízható gyártók indulhatnak a versenyen és közölök nyerhetnek három helyezést, illetve átadásra kerül egy-két különdíj. Idén, mi magunk részesültünk a dícséretben, Eper mousse és Étcsokoládés croquant szeleteinkkel.

Vajda-Nagy Erika dietetikus – Coeliásokért díjátadó – 2019– videó

A Zetapress.hu cike következik:

Elmélet és gyakorlat

Írta: zéta – 6/24/19 • Rovat: Egészségügy

Zelenák Sütiház a Lisztérzékenyek Érdek-képviseletének Országos Egyesülete idén is kiosztotta az Év Új Gluténmentes Terméke-díjat. A Bécsi úti eseményen egyben bemutattak egy új tananyag csomagot is, amivel a legújabb szakmai irányelvekre alapítva bővítik minden érintett csoport ismereteit a betegségről, annak terápiájáról, és a megfelelő beteggondozásról.

Ráadásként pedig a Zelenák Sütiházban átadták az idei Coeliakiásokért-díjat is a nyertesnek: Vajda-Nagy Erikának, a Heim Pál Kórház Coeliakia Centrum dietetikusának, aki sokat tett már – és reményeink szerint a jövőben is tenni fog! – a coeliakiás gyermekek és felnőttek tájékoztatásáért, egészségéért.

Az Európai Unióban mintegy ötmillió lisztérzékenységben szenvedő (coeliakiás) ember élhet, ezért a coeliakia az egyik leggyakoribb krónikus betegség a felnőttek és a gyermekek körében is. Bár ma már rendelkezésre állnak egyszerű, olcsó és megbízható eszközök a betegség felderítésére, ennek ellenére sok eset rejtve marad, és ezek az érintettek szükségtelenül szenvednek változatos tünetektől, hosszabb távon pedig az esetleges egészségügyi következményektől. Az alacsony felderítettségnek egyik oka, hogy e betegség számos tünettel jelentkezhet, amiért klinikai kaméleonnak is nevezik.

Ha egy érintettnél felismerik a betegség lehetőségét (gondolnak rá!) és követik a szakmai irányelveket, a megfelelő diagnózis megszületik. Fontos azonban, hogy a téves diagnózisok megelőzése érdekében minden érintett szakterület képviselői – a gasztroenterológusok mellett a nőgyógyászok, a bőrgyógyászok, az endokrinológusok, a fogorvosok, stb. – is ismerjék a betegséggel kapcsolatos buktatókat és a megbízhatatlan teszteket.

Az EU-s támogatásból megvalósult Focus IN CD (Fókuszban a coeliakia) nemzetközi projekt célja volt új, innovatív egészségügyi szolgáltatási modelleket fejlesztése és kipróbálása a betegség felismerésére és minél hatékonyabb menedzselésére. A projekt egyik legfontosabb eredménye a legújabb szakmai irányelveken alapuló két online tananyag: egy a páciensek és más érdeklődők részére, a másik pedig az egészségügyi szakemberek (orvosok, dietetikusok, védőnők) számára. Emellett elkészült egy webes applikáció is gyermek háziorvosoknak és más szakorvosoknak. Fontos célkitűzés volt, hogy mindhárom internetes program nyelvezete megfeleljen a célcsoport igényének és elvárásainak: a páciensekhez laikus nyelvezettel, míg a szakemberekhez a megfelelő szakmai szóhasználattal, ugyanakkor világosan és érthetően szóljon.

A pácienseknek készült tananyag volt az első és a legszélesebb tematikát feldolgozó. Mindent tartalmaz az autoimmun betegségnek a hátteréről, a korrekt diagnózist alátámasztó vizsgálatokról, a gluténmentes diétáról, és arról is, hogyan tudják a szabályokat beépíteni a mindennapi életükbe! A szakorvosoknak és más egészségügyi szakembereknek szóló tananyagnak csak két fejezete van. Az első fejezet a betegség kialakulásával, klinikai megjelenésével és diagnosztizálásának részleteivel, míg a második a terápiájával és az élethosszig tartó betegségben szenvedő páciensek gondozásával foglalkozik.

A web-applikáció a legújabb EPSGHAN (Gyermek Gasztoenterológus, Hepatológus és Táplálkozástudományi szakorvosok Európai Társasága) Coeliakia diagnosztikai és gondozási irányelvei alapján segíti a gyermekorvosokat a coeliakia gyanújának felismerésében, és a ma még sok esetben évekig is elhúzódó diagnosztizálási periódus lerövidítésében.

Mindhárom anyag az angol mellett teljes terjedelmében elérhető a projektben résztvevő országok nyelvén is – horvátul, magyarul, németül, olaszul és szlovénül – pontosabban a betegeké máris, a másik kettő pillanatnyilag csak angolul, de hamarosan a másik öt nyelven is felkerül a saját moodle-platformjára. Az online tanfolyamok idekattintva találhatóak meg. A CE111 FOCUS IN CD projekt az Interreg Central Europe programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósult meg.

A coeliakia ma ismert, egyetlen hatékony gyógymódja az élethosszig tartó gluténmentes diéta. Ez azonban jelentősen befolyásolja a beteg mindennapi életét, étkezési szokásait és lelki állapotát is. Nem mindegy tehát, hogy milyen és mennyi olyan élelmiszer érhető el, amit a betegek is biztonsággal fogyaszthatnak. Éppen ezért 2019-ben a Lisztérzékenyek Érdek-képviseletének Országos Egyesülete immár negyedik alkalommal hirdette meg az Év Új Gluténmentes Terméke versenyt. A versenybe olyan gluténmentes élelmiszerekkel lehetett benevezni, melyeket 2017. január elseje után kezdtek el gyártani, ill. forgalmazni. Fontos követelmény, hogy a gyártó cégek alkalmazzák a gluténmentes élelmiszerekre vonatkozó élelmiszer-biztonsági szabályokat, és a termékeik gluténtartalmát akkreditált laboratóriumban rendszeresen ellenőriztessék.

A 2019. évi versenybe 15 cég jelentkezett, 27 termékkel. A zsűri idén is elismert szakemberekből állt, tagjai Antal Emese dietetikus (TÉT Platform), Erdélyi-Sipos Aliz dietetikus (MDOSZ), Krug Emilia újságíró, Szöllősi Réka (ÉFOSZ) és Koltai Tünde (LÉOE) voltak. A bírálati szempontok a megfelelés az újdonság és a gluténmentesség követelményének, a csomagolás megítélése, a megfelelés a korszerű táplálkozási elvárásokon, valamint az, hogy mennyire finom az adott termék.

A 2019 Új Gluténmentes Terméke címet a Gluténmentes Bt. Cornito gluténmentes magvas kenyere nyerte el, elsősorban a korszerű táplálkozási elvárásoknak megfelelő összetételével. A zsűri különdíjban részesítette a Spar Magyarország Kft-t a gluténmentes gyorsfagyasztott túrógombóc és szilvalekváros gombóc termékekért, amelyek kényelmi élelmiszerek, és könnyen elérhetőek a coeliakiás fogyasztók számára.

Három termék elnyerte a zsűri dicséretét is: az Abonett Kft. Abonett extrudált új kenyércsaládja, a Divinet Kft. – Zelenák Sütiház Eper mousse és Étcsokoládés mogyorós croquant tortája, melyeket mi is megkóstolhattunk, valamint az Omegabázis Kft. Aby’s magvas rúdja. A szervezők idén is kiírják a versenyt és keresni fogják 2020 Új Gluténmentes Termékét is, amihez a zsűri további új értékelési szempontokat is javasolt, mint például a termékek ára/árfekvése és elérhetősége.

Forrás: Zetapress.hu