Új címünk: 1105 Gitár utca 4  | NYITVATARTÁS: kedd-péntek: 10-18, hétvége: 10-18
Torta rendelés 4 nap. Azonnal elvihető desszertjeinkről érdeklődjön telefonszámunkon. 

Híres sütemények nyomában – a Dobos torta legendája

Új sorozatunkban a híres, mindenki által ismert és sokak által kedvelt sütemények, desszertek megszületésének járunk utána. Az első részben talán a legnagyobb magyar klasszikus édesség kerül terítékre: a Dobos torta. A torta, amely sokunk gyerekkori elképzelése ellenére nem a kemény, akár dobolásra is alkalmas tetejéről, hanem kitalálójáról és megalkotójáról, Dobos C. Józsefről kapta nevét.

Az eredeti recept

„6 tojássárgáját jól kikeverünk 3 lat (52,5 g) porcukorral, 6 db tojásfehérjét felverünk habnak, jó keményre, 3 lat (52,5 g) porcukorral, utána összekeverjük a kikevert sárgáját, 6 lat (105 g) liszttel és 2 lat (35  g) olvasztott vajjal.

4 db egész tojás, 12 lat (210 g) porcukor  14 lat (245 g) teavaj, 2 lat (35 g) szilárd kakaómassza, 1 lat vaníliás cukor (17,5 g) 2 lat kakaóvaj (35 g), 1 tábla csokoládé (200 g). A fenti 4 tojást, 12 lat (210 g) porcukrot gázon felverünk és ha meleg, addig keverjük a gázról levéve, amíg ki nem hűl.

14 lat (245 g) vajat jól kikeverünk, 1 lat (17,5 g) vaníliás cukrot teszünk bele, 2 lat (35 g) olvasztott kakaóval és 2 lat (35 g) olvasztott kakaóvajjal összekeverjük, a 12 lat (210) felmelegített puha állapotában levő táblacsokoládét is. Ezután a hideg tojásos masszával összeöntjük és jó átkeverés után 5 lapot összetöltünk, a hatodikat áthúzzuk dobos cukorral és 20 részre vágjuk.” – ez volt az a recept, amelyet Dobos C. József cukrászmester (és a kultikus, 1881-ben megjelent Magyar-Franczia Szakácskönyv szerzője) 1906-ban, visszavonulásakor átadott a Cukrászok és Mézeskalácsosok Ipartestületének, azzal, hogy bárki hozzáférhessen.

A kor leghíresebb magyar cukrászának tettét az indokolta, hogy megelégelte a silány utánzatokat, amelyek élete fő művének, a Dobos tortának másolása címén születtek. A klasszikus csokoládés, karamelltetővel díszített torta receptje ugyanis olyan, akkoriban úttörőnek számító újításokat tartalmazott, amelyet nem minden cukrász tudott elkészíteni.

A történet

Dobos C. József híres pesti cukrászmester 1884-ben olyan tortát akart megalkotni, amely a kor mainál jóval elmaradottabb hűtési technológiái mellett is jól eltartható és minőségromlás nélkül is fogyasztható.

A torta elkészítése két, addig ismeretlen technikát igényel.

Az egyik újítása az volt, hogy a piskótatésztához olvasztott vajat kevertek, ami miatt az elkészült lapok porhanyósabbá, könnyebbé váltak.

A másik vívmány (egyben a másolók számára a legnagyobb talány) pedig az addig ismeretlen, a korabeli főzött krémektől nagyban eltérő édes vajkrém használata volt, amelyre a legenda szerint egy tévedés vezette rá a mestert, amikor egyik cukrászlegénye a vaj köpülése közben só helyett véletlenül cukrot tett az edénybe.

Dobos, fejlett üzleti érzékről téve tanúbizonyságot, az 1885-ös Budapesti Országos Általános Kiállításon tartotta a torta nyilvános bemutatóját, ahol kitörő sikert aratott. A legenda szerint az első szeletekből nem más, mint maga az eseményre kilátogató királyi pár, Erzsébet királyné, ismertebb nevén Sissi, és I. Ferenc József is kóstolt.

Vélhetően nem csak nekik, de a nagyközönségnek is ízlett, ugyanis a tortának hamar híre ment szerte Európában. Dobos cukrászatában alig győzték sütni az újdonságot.

A Zelenák változat

Vásárlóink részéről felmerülő igény volt, hogy a paleo szabályait enyhítve készítsünk olyan süteményeket is, amelyek glutént nem, cukrot és/vagy tejet azonban tartalmaznak.

Az ő kérésükre alkottunk meg néhány gluténmentes süteményt, egy részüket tejjel, néhányat tej nélkül, a laktózérzékenyekre is gondolva.

Így került kínálatunkba a Dobos torta is, amely kinézetre és ízre is teljesen azonos az igazival, pont olyan finom is, mint az eredeti Dobos, de a család minden tagja fogyaszthatja, a liszt- és laktózérzékenyek is. Hagyományosan, oldalán csokoládé krémmel, tetején ropogós, égetett cukor lapokkal díszítjük.

Ajánljuk lisztérzékenyeknek, laktózérzékenyeknek és mindazoknak, akik egészséges életvitel mellett is vágynak valami finom édességre.

Kosár