Új címünk: 1105 Gitár utca 4  | NYITVATARTÁS: kedd-péntek: 10-18, hétvége: 10-18
Torta rendelés 4 nap. Azonnal elvihető desszertjeinkről érdeklődjön telefonszámunkon. 

A bűntudat nélküli cukor?

Ki ne álmodozott volna már arról, ha létezne egy olyan cukor, amely finom édes, mégsem hízlal, így korlátlanul és bűntudatmentesen fogyasztható? Az álom talán valósággá vált és úgy hívják, eritrit. Ennek az anyagnak nincsenek mellékhatásai, viszont az íze pont olyan, mint a cukoré. Rendelkezik tehát a cukor összes előnyével annak minden hátránya nélkül. Túl szép ahhoz, hogy igaz legyen?

Az eritrit eredete

Az eritrit természetes cukoralkohol, amely kis mennyiségben természetes formában is előfordul gombákban, körtében, dinnyében, szőlőben, illetve olyan erjesztéssel készült ételekben, mint a bor, a szójaszósz, vagy akár a sajt. 1848-ban fedezte fel John Stenhouse skót kémikus friss és erjesztett gyümölcsökben.

Mint a legtöbb cukoralkoholt, az eritritet is édesítőszerként használják. Édesítőereje a hagyományos cukor édesítőerejének 60-80%-a. Íze hűs, nagyon halványan mentolos és édes, utóíze pedig nincs.

160°C-ig nem veszíti el édes ízét, és a hagyományos cukorral ellentétben nem karamellizálódik. Jól kombinálható a hagyományos cukorral és más édesítőszerekkel is. Endoterm hatása van, azaz a forró folyadékot lehűti.

Az elfogyasztott eritrit nagy része gyorsan felszívódik a vékonybélben, a felszívódott mennyiségnek pedig több mint 90%-a a vizelettel 24 órán belül változatlan formában távozik a szervezetből, energiatartalma emiatt igen csekély, hozzávetőlegesen 20 kcal/100 gramm.

A többi cukoralkoholhoz hasonlóan nem okoz fogszuvasodást, mert a szájban található baktériumok nem képesek a feldolgozására.

Felhasználási területei

Kedvező hatásai miatt az élelmiszeripar is széles termékskálán használja, nagyon fontos édesítő összetevő az édességektől a tejtermékekig, továbbá egyéb adalékanyagok vivőmolekulájaként, hatóanyag-hordozójaként is felhasználják. A sütőiparban és a cukrászatban hosszabban tartó frissességet és puhaságot, ennek révén pedig hosszabb eltarthatóságot kölcsönöz a termékeknek.

Mi azonban nem kizárólag ezen kedvező tulajdonságai miatt használjuk cukrászüzemünkben, hanem azért is, mert sokkal kevesebb benne a kalória, mint a hagyományos cukorban.

Amíg a normál asztali cukor grammja 4 kalóriát tartalmaz, addig a xilitol 2,4-et, az eritrit pedig mindössze 0,24-et. Mivel az inzulintermelésre gyakorlatilag nincs hatással, glikémiás indexe is 0-nak tekinthető, ezért mind a cukorbeteg, mind az inzulinrezisztens vendégeink bátran fogyaszthatják.

A paleo-étrendbe is beilleszthető

Sokáig élt az a tévhit is, hogy az eritrit összes kötelező tápértéke 0, de ez megdőlt azzal, hogy a ch-ja 98-100 körül van.

Ez a tény azonban nem változtat egy másik tényen: még így is az eritrit a legjobb, legegészségesebb, legtermészetesebb édesítő, ezért ezt fogadja el a paleo is.

Ezt a természetes édesítőt használjuk többek között a paleo málnakrém tortánk elkészítéséhez is, amely egy tökéletes fúziós sütemény: egyszerre emlékeztet egy klasszikus tortára mind kinézetében, mind réteges felépítésében, ennek ellenére de nem gejl és tömény, mert  a paleo piskótája könnyű, továbbá egy olyan habos krém van benne, ami csak a modern süteményekre jellemző. Díszítéséhez a saját krémjét és lédús málnát, vagy a friss málnából készült zselét használunk.

Kosár