Új címünk: 1105 Gitár utca 4  | NYITVATARTÁS: kedd-péntek: 10-18, hétvége: 10-18
Torta rendelés 4 nap. Azonnal elvihető desszertjeinkről érdeklődjön telefonszámunkon. 

Gluténérzékenység, lisztérzékenység

Új cikksorozatunkban sorba vesszük a legelterjedtebb ételérzékenységeket. A cukorbetegségről már írtunk korábban, a mostani cikk témája a gluténérzékenység, más néven lisztérzékenység. Ennek tünetei nem csak rendkívül összetettek, változatosak és az egész szervezetre kiterjedőek, de ráadásul bármely életkorban jelentkezhetnek.

A köztudatban a hasonló tünetek miatt többféle betegséget is gluténérzékenységnek hívnak, noha valójában három különböző betegségről van szó, amelyek között csak a gabonafélékben megtalálható glutén, mint a tünetek kiváltója a közös.

A gluténérzékenység néven ismert három kóros állapot a cöliákia, a glutén tartalmú gabonafélék okozta allergia és a nem cöliákiás gluténérzékenység. Mindhárom betegség esetében más-más tényezők állnak a háttérben, az alapvető különbség közöttük az, hogy míg a cöliákia egész életen át fennálló autoimmun betegség, addig a nem cöliákiás gluténérzékenység szerencsére kezelhető és gyógyítható.

Lisztérzékenység (cöliákia, gluténszenzitív enteropathia)

A cöliákia nem allergiás reakció, hanem egy örökletes autoimmun betegség. Az ebben szenvedők szervezete nem képes a táplálkozás során bevitt glutén feldolgozására, amely emiatt kölcsönhatásba lép a vékonybél nyálkahártyájával. A szervezet az immunrendszert hívja segítségül, amely ellenanyagot termel a saját bélszövetei ellen. Az eredmény? Pusztuló bélbolyhok, ezáltal gyengülő hatásfokú emésztés, csökkenő mennyiségű létfontosságú tápanyag, vitamin és ásványi anyag és krónikus gyulladás.

Leggyakoribb tünetei gyomor-bélrendszeri jellegűek: krónikus hasmenés, puffadás, egyéb emésztési panaszok, krónikus fáradtság, kimerültség, étvágytalanság és fejfájás, azonban sokszor ezek nélkül, egyéb panaszokkal jelentkezik, ezzel nehezítve kiszűrését.

Gyakran kísérőbetegsége az I-es típusú diabétesznek és a pajzsmirigy megbetegedéseinek. Genetikai vizsgálattal diagnosztizálható.

A lisztérzékenység genetikai, ezért bármely életkorban kialakulhat. A tudomány jelenlegi állása és ismeretei szerint nem gyógyítható teljesen, azonban a mielőbbi diagnózist követően a megfelelően kiválasztott terápiával tökéletesen kezelhető és kordában tartható.

Nem cöliákiás gluténérzékenység

A nem cöliákiás gluténérzékenység általában valamilyen emésztőrendszert érintő betegség, vagy antibiotikumos kezelés után alakul ki, amikor a gyógyszerek hatására a bélfal áteresztő képessége megnő és a tápanyagok az ideálisnál sokkal kevésbé megemésztve kerülnek a szervezetbe. A szervezet által erre adott válasz az immunrendszer védekező mechanizmusa.

Mivel a tünetek és a panaszok is nagyon hasonlóak a cöliákiás lisztérzékenységhez, a diagnosztizálása nem egyszerű. A két betegség között azonban van néhány alapvető különbség, amelyek segítik az elhatárolást!

A nem cöliákiás gluténérzékenység tünetei általában felnőttkorban jelentkeznek. Mivel nem jár genetikai eltéréssel, igen ritka a családon belüli halmozódás és társbetegségekkel sem jár. A cöliákiás lisztérzékenységgel ellentétben személyre szabott gluténmentes étrend mellett pre- és probiotikumokkal gyógyítható.

Búzaallergia, gabonaallergia

A fenti két esettől eltérően allergiás eredetű betegség. Az immunrendszer túlérzékenységgel reagál a búzában található egyik fehérjére, a gliadinra, és antitesteket kezd ellene termelni.

A búzaallergia megjelenhet légúti- (orrviszketés, orrfolyás, asztma) és emésztőszervi (hasi fájdalom, puffadás, gyomorégés) tünetek mellett bőrpanaszokkal vagy épp szemtünetekkel is.

Gluténmentes diéta

A panaszok jelentkezése után érdemes mihamarabb asztroenterológus szakorvoshoz fordulni, aki alapos kivizsgálást követően képes a betegségek diagnosztizálására és a megfelelő terápia kiválasztására. Ezekben biztos pont a szigorú gluténmentes diéta, amelynek segítségével a tünetek enyhülnek vagy teljesen elmúlnak és szövődmények kialakulásának kockázata is jelentősen csökken.

A lisztmentes diéta betartásában a Zelenák Sütiház tud segítséget nyújtani.

Webshopunkban és üzletünkben a gluténmentes paleo diós kenyér mellett a sós és az édes sütemények, illetve a torták között is kizárólag lisztmentes készítmények találhatóak, amelyek segítségével a gluténmentes étrendben is finom és egészséges ételek fogyaszthatóak.

Kosár